fbpx
(Foto: Cropix)
///

SAVE THE CHILDREN: KAKO S DJECOM I MLADIMA RAZGOVARATI O TRAGEDIJI U BEOGRADU?

Save the Children podsjeća da je potrebno poduzeti korake za suočavanje s bolnim osjećanjima te za podršku djeci koja trpe nasilje

Međunarodna organizacija za prava djece Save the Children je dala savjete kako sa djecom i mladima razgovarati o ubistvu djece u Beogradu te kako da mediji izvještavaju o ovom događaju.

Napomenuli su da je ubistvo osam osoba, sedam učenika i školskog zaštitara, 3. maja u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” trauma koja utječe na društvo u cijeloj regiji.

Ističu kako je riječ o tragičnom događaju koji nije lako objasniti i razumjeti te da se zbog njega javljaju kompleksna osjećanja – strah, tuga, bijes i bespomoćnost.

Save the Children podsjeća da je potrebno poduzeti korake za suočavanje s bolnim osjećanjima te za podršku djeci koja trpe nasilje.

Evo i njihovih savjeta kako razgovarati sa djecom i mladima:

  • Uzdržite od pominjanja zastrašujućih pojedinosti i analize događaja. U kratkim crtama objasnite šta se desilo ako je potrebno, a potom pustite njih da govore o tome kako se osjećaju i dajte im do znanja da su sva njihova osjećanja normalna. Omogućite im da postavljaju pitanja. Nemojte lagati djeci da ih utješite, radije recite da ne znate odgovor, ali da ćete učiniti sve da ona budu sigurna;
  • Pozabavite se svim brigama koje djeca mogu imati, makar bile neosnovane – djeca mogu vjerovati da se napad oružjem često dešava u školi i da škola nije sigurno mjesto. Pomozite djeci da shvate kako mogu da se zaštite u svim vrstama vanrednih situacija;
  • Dajte im priliku da kažu šta misle o sadržajima koje o ovom događaju imaju priliku vidjeti na društvenim mrežama. Ako zajedno procijenite da kruže štetni sadržaji, pomozite im da se zaustavi njihovo širenje;
  • Pomozite djeci da se ne osjećaju usamljeno, tako što ćete im skrenuti pažnju na to da je ova tragedija pogodila mnogu djecu i odrasle i da o situaciji misle sa stanovišta saosjećanja sa svima koji pate;
  • Normalno je da djeca budu uplašena, ali ako dijete pokazuje izraženije simptome straha, ljutnje ili povlačenja, potražite profesionalnu pomoć iz oblasti mentalnog zdravlja. Informišite se i naučite da prepoznate znakove traume.

Naglasili su da su senzacionalizam i neistinite informacije štetni po mentalno zdravlje djece i odraslih te da predstavljaju rizik za ponavljanje nasilnog ponašanja.

Istaknuto je da djeca, koja pokazuju neadekvatne reakcije na nasilje i daju podršku nasilju i počiniocu nasilja, moraju da dobiju pravovremenu i odgovarajuću podršku kako bi razumjela posljedice ovog događaja.

Save the Children je apelovao na medije da se uzdrže od senzacionalizma, tj. da etički izvještavaju o ovakvim tragedijama.

Prethodna priča

NAKON TRAGEDIJE: PORUKA PSIHOLOGA KOJU BAŠ SVI RODITELJI MORAJU ČUTI

Naredna priča

"LAJK" MOŽE UBLAŽITI OSJEĆAJ USAMLJENOSTI, ALI NE MOŽE ZAMIJENITI DRUŽENJE

Najnovije iz Društvene mreže

-->