fbpx
//

MONTESSORI KOD KUĆE: PROLJETNE AKTIVNOSTI KOJE ĆE DJECA OBOŽAVATI

Proljeće uskoro dolazi. I jedno je od najzabavnijih godišnjih doba za istraživanje prirode s djecom. Zato iskoristite nadolazeće sedmice i odaberite Montessori aktivnosti u kojima će mališani uživati.

Učite o vremenu 

Proljeće donosi toplije vrijeme, ali i kišne oblake. Pronađite nekoliko slika različitih vrsta oblaka i uživajte tražeći ih po nebu. S djetetom možete razgovarati i o dugama. Pokušajte uočiti redoslijed boja i pomozite djetetu da pomoću bojica stvori sliku onoga što vidi.

Promatrajte životinje

Proljetna selidba idealno je vrijeme za promatranje ptica. Pokušajte razgovarati s djetetom o različitim vrstama ptica koje možete vidjeti. Organizirajte avanturu promatranja ptica u svom dvorištu ili u obližnjem parku. Možete i napraviti hranilicu za ptice pa je napuniti. 

Proljeće je idealno vrijeme i za promatranje i proučavanje leptira.

Istražite prirodu

Prošetajte s djetetom do prve šume i skupljajte zanimljive stvari koje pronađete u prirodi. Skupljajte cvijeće pa ga osušite i napravite herbarij.

Zasadite vrt. Dijete vam može pomoći u zalijevanju, sadnji sjemena, čak i plijevljenju. Vrtlarstvo pruža pogled izbliza na to kako biljke rastu, a također je odlično za neovisnost i osjećaj odgovornosti.

Praktične aktivnosti

Montessori učitelji prakticiranje aktivnosti iz stvarnog života, poput kuhanja i čišćenja, nazivaju “praktičnim životom”. Ove se vještine vježbaju tijekom cijele godine, ali postoje neki zabavni i različiti načini da se usredotočite na njih u proljeće.

Na primjer, razgovarajte s djetetom o tome kako se neke životinje izlegu iz jaja. Dopustite djetetu da oguli tvrdo kuhano jaje. To će proširiti priču o životinjama, a i odličan je način za izgradnju koncentracije jer malom djetetu može trebati dosta vremena i truda da ukloni sve komadiće ljuske. Pokažite svom djetetu kako razbiti ljusku jajeta i dajte mu zdjelicu u koju će staviti ljusku. Bonus: Samljevene ljuske jajeta izvrsne su za tlo u vašem vrtu.

Pokažite djetetu kako očistiti i oprati voće poput jagoda. Uključite dijete u čišćenje vanjskih igračaka koje su nakupile prašinu tijekom zimskih mjeseci. Sve što trebate ja četka za ribanje, kanta vode i, po potrebi, malo sapuna.

Prethodna priča

PONOSNO POKAZALA SVOJIH 40 ŠAVOVA

Naredna priča

ČITAJTE DJECI BAJKE

Najnovije iz Art i craft

-->