fbpx
//

ČITAJTE DJECI BAJKE

Smatra se da nakon 4. godine dijete može početi predočavati iskustva, stoga tada možete započeti s čitanjem bajki

 Ćitanje ima veliki značaj u razvoju djeteta. Bajka i pouka bajke mogu utjecati na različite aspekte djetetova života – od emocionalnog i moralnog razvoja do razvoja maštovitosti i vokabulara. Važno je znati čemu želite dijete naučiti te odabrati bajke koje su prigodljive za njegovu dob.

Bajke su najčešće izmišljene priče, u kojima ne pojavljuju i vile i čarobnjaci. Riječ je o jednostavnim pričama, koje uglavnom prenose određenu moralnu poruku. Bajke uglavnom potječu iz narodnih priča i pouka, poput onih braće Grimm. No, i i moderne bajke, poput Harryja Pottera, imaju mnoštvo pouka iz kojih djeca mogu učiti.

Pouka bajke – kako utječe na djecu?

Bajke su pisane na jednostavan način kako bi djetetu omogućile poistovjećivanje s likovima i učenje iz pouka. Čitanje bajki može imati brojne pozitivne učinke na razvoj djeteta.

  • Doprinose emocionalnom razvoju – čitanje bajki i druge dječje literature doprinosi emocionalnom razvoju djeteta. Priče i bajke ukazuju na određene prepreke s kojima se likovi susreću i koje moraju preći te često pokazuju emocije s kojima se nose. Djeca se mogu poistovjećivati s likovima u bajkama i na taj način učiti kako se nositi s problemima i emocijama. Kroz bajke djeca uče empatiji, što doprinosi razvoju emocionalne inteligencije.
  • Doprinose moralnom razvoju – bajke često poučavaju o temama poput pravde, odanosti, pohlepe, zla itd. Iako se radi o nestvarnim pričama i često fantastičnim bićima, omogućuju da djeca shvate univerzalne, ali i kompleksnije moralne teme u sigurnosti doma. Pouka bajke daje djetetu na znanje što se smatra ispravnim, a što lošim u društvu. U tom smislu bajke doprinose moralnom razvoju djeteta. Stoga je vrlo važno znati kakvu poruku bajka šalje djetetu i čemu ga želite naučiti.
Čitanje bajki može imati brojne pozitivne učinke na razvoj djeteta
FOTO: Shutterstock

Bajke se mogu prikazivati djeci i kroz druge medije, kao što je crtani film. I dok se pouke bajki mogu iščitati i iz drugih oblika medija koji također mogu biti korisni za dijete, čitanje ima nekoliko dodatnih važnih funkcija za razvoj djeteta. Čitanje priča i bajki doprinosi razvoju vokabulara djeteta i omogućuje razvoj mašte i kreativnosti.

Također, čitanje zahtijeva koncentraciju te doprinosi razvoju vještina čitanja i pisanja. Osim toga, čitanje djetetu podrazumijeva uključenost roditelja, čime doprinosi osnaživanju odnosa između roditelja i djeteta.

Kada je najbolje krenuti s čitanjem djetetu?

S čitanjem priča djetetu možete započeti dok je još beba.

Smatra se da nakon 4. godine dijete može početi predočavati iskustva, stoga tada možete započeti s čitanjem bajki.

Međutim, vrlo je važno izabrati bajke i priče koje su prigodne za djetetovu dob. Primjerice, djeci mlađe dobi preporučuju se bajke braće Grimm. Važno je osluškivati i što vaše dijete voli te kakve ga teme interesiraju, kako bi mu čitanje bilo što ugodnije.

Prethodna priča

MONTESSORI KOD KUĆE: PROLJETNE AKTIVNOSTI KOJE ĆE DJECA OBOŽAVATI

Naredna priča

OSNOVNA PRAVILA KOMUNIKACIJE S TINEJDŽERIMA

Najnovije iz BEBE

-->