fbpx
/

IZBJEGNITE RIZIKE Radoznalost tjera mlade da probaju alkohol

Šta trebate znati o problemima s alkoholom kod mladih

Mnogi tinejdžeri eksperimentiraju sa alkoholom u adolescentskoj dobi, a novogodišnji praznici su gotovo bismo rekli odlična prilika za to.

Statistike pokazuju da mladi širom Europe, pa i kod nas počinju s pićem sve ranije. Prema nekim statikama s alkoholom se eksperimentira već i prije 13. rođendana.

I tu na scenu stupaju roditelji, čija je dužnost da poduče djecu zašto je alkohol neprimjeren, opasan, štetan za zdravlje.

Naš zadatak nije samo zabraniti djetetu alkohol. Oni i sami slušaju svakodnevno poruke medija koje upozoravaju na štetnost alkohola, no sve to naravno nije dovoljno.

Iako ne možete biti sigurni da vaše dijete neće piti alkohol, pravilnim pristupom možete smanjiti rizik.

Zašto tinejdžeri konzumiraju alkohol?

Neki od razloga zašto tinejdžeri probaju alkohol i drogu su:
– radoznalost,
– da se uklope u društvo
– smanjenje stresa, opuštanje,
– da se osjećaju starije
Od malena gledaju reklame i filmove na kojima ljudi uživaju u životu , ali i alkoholu. Kako mnogi roditelji i drugi odrasli u raznim prigodama popiju čašu vina ili piva uz večeru, to im se ne čini tako opasno.

Podučite ih opasnostima

Nije dovoljno reći tinejdžeru da ne smije piti alkohol. Možda imate sreću, pa vaše dijete neće probati ni kap alkohola, no činjenica je, a to pokazuju i statistike, da većina tinejdžera prije ili kasnije proba alkohol. Posljedice su opasne, stoga ne izbjegavajte razgovarati s djetetom o alkoholu. Čak i ako vaše dijete ne pije alkohol, moglo bi se voziti sa nekim tko je pijan, zato ga upozorite na rizik.

Objasnite im kako alkohol utječe na njih i koje su posljedice konzumacije.
Napravljena su brojna istraživanja o kratkoročnom i dugoročnom utjecaju alkohola na organizam. Među dugoročne rizike spadaju oštećenja jetre, rak, oštećenje živčanih stanica i mozga, te demencija.

Opasna kombinacija

Kratkoročno, alkohol utječe na mozak, tako da smanjuje koordinaciju, utječe na percepciju, reflekse i kratkoročno pamćenje. Osim toga, alkohol može oštetiti svaki organ u tijelu. Kako se brzo apsorbira u krvotok, povećava se rizik od obolijevanja od raznih bolesti. Kad se u kratkom periodu popije velika količina alkohola, to može uzrokovati otrovanje organizma, a posljedica može biti koma ili smrt.

Alkohol utječe na samokontrolu – utječe na središnji živčani sustav, a tako i na rasuđivanje i ponašanje. To može dovesti do riskantnog ponašanja, poput vožnje u pijanom stanu ili nezaštićenog i nepromišljenog seksa.
Uz svakodnevne vijesti o prometnim nesrećama uzrokovanim alkoholom, bitno je da upozorite tinejdžera na opasnu kombinaciju alkohola i vožnje.

Kako pristupiti tinejdžeru

Najbolji pristup je otvoren i iskren razgovor o problemima vezanim za alkohol. Evo nekoliko savjeta kako to učiniti:

– Pažljivo slušajte. Veća je vjerojatnost da ćete uspostaviti dobar odnos sa tinejdžerom, slušate li ga pažljivo i sa poštovanjem, te ne donosite naglo zaključke. Dobar odnos će vam olakšati razgovore o težim temama, poput alkohola.
– Objasnite svoje stavove. Budite čvrsti i odlučni kad govorite o problemu alkohola. Dajte mu jasno do znanja da ne odobravate konzumiranje alkohola kod mladih.
– Podržite svog tinejdžera u njegovim stavovima. Recite mu da je u redu reći „ne“ alkoholu. Roditelji imaju veliki utjecaj na djetetov stav o alkoholu i svojim ponašanjem trebate dati primjer.

Ponekad se, usprkos najboljim namjerama, može dogoditi da vaš tinejdžer ima problema sa alkoholom. Neki od znakova koji vam to pokazuju su: promjena društva, izgleda i raspoloženja, promjene prehrambenih navika, ritma spavanja, pogoršanje u školi, tajnovitost, česti sukobi i izbjegavanje obitelji. Primjetite li da vaše dijete ima probleme s alkoholom ili drogom, zatražite pomoć pedagoga, učitelja ili liječnika.

Prethodna priča

DAJTE SEBI VREMENA Nemojte da "sagorite za praznike"

Naredna priča

UZBUĐENJE JE NA VRHUNCU Uz ovu hranu djeca će i na Staru godinu zaspati kao bebe

Najnovije iz TEEN

-->