fbpx

Smije li majka s povišenom temperaturom dojiti dijete?

Iako mame, naročito kada tek utjelove najbitniju životnu ulogu nemaju dovoljno vremena za sebe, njihovim bebama ne smije ništa faliti. Čak i kada se ne osjećaju najbolje, majke su tu za njih. Međutim, i mamama se može desiti da ih “uhvati” gripa ili temperatura, a ta situacija povlači za sobom dalja pitanja. Smiju li prehlađene i majke pod temperaturom dojiti svoju djecu?

Stručnjaci tvrde da smiju. Rijetko se kad dešava da majka dojenjem prenese temperaturu na dijete. U suštini, samo mlijeko sadrži antitijela pomoću kojih se tijelo, ali i beba bore s infekcijom. Veće su šanse da će dijete dobiti temperaturu boraveći uz prehlađenu majku, nego putem mlijeka.

No, kada je u pitanju korištenje lijekova u periodu dojenja, na tom polju morate biti oprezni kao i tokom same trudnoće. Paracetamol ili ibuprofen su ustaljeni lijekovi koji ne bi trebali biti štetni ni po majku ni po dijete, osim ako niste astmatičar. Ipak, preporučuje se smanjena upotreba aspirina jer putem mlijeka može dospjeti u djetetov organizam. Ako vam temperatura ne prođe ni nakon tri dana, onda se obratite svom ljekaru i zamolite ga da vam propiše lijek koji nikome ne može nanijeti štetu. A, ako vam doktor kaže da prestanete s dojenjem dok ste pod temperaturom, uvijek ga možete “izdojiti”.

Dakle, samo ako vam je doktor dojenje striktno zabranio, prestanite s dojenjem. Preporučuje se da, u ovom stanju, prije samog dojenja prekrijete nos i usta maskom, temeljito operete ruke, i ne ljubite dijete.

(Klix.ba, Kidsinfo.ba) 
Prethodna priča

Sarajevski Ratni Teatar: Pogledajte predstavu Between the Scenes - "U ime oca"

Naredna priča

dm drogerie markt BiH savjetuje: Ovog ljeta bez ventilatora, ohladite se iznutra

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->