fbpx

Magistrica pedagogije Aida Čorbo za Kidsinfo: Odgojni principi zahvaljujući kojima će vaše dijete biti sretno i zdravo

Aida Čorbo je magistrica pedagogije, ali i majka troje mališana; djevojčice od pet godina i dječaka od tri i po, odnosno jednu i po godinu. Uz svoj redovni posao, Aida je posvećena i hobiju, tačnije YouTube kanalu koji je pokrenula usljed želje da roditeljima pomogne da, kako ističe, roditeljstvo shvate kao ogroman blagoslov, te da im pokaže kako uz jednostavne savjete mogu uspostaviti veoma lijepu vezu sa svojom djecom. Uz to, Aida ima i Facebook stranicu na kojoj piše o osjećanjima i odgoju.

Ona za sebe kaže da je veoma ispunjena majka u svakom smislu, a za Kidsinfo portal piše o odgojnim principima koji će vam pomoći ukoliko imate neke roditeljske dileme. U nastavku pročitajte Aidin tekst.

Aida Čorbo

Jedna mudrost kaže da je odgoj savršenstvo čovjeka. Iz ove lijepe mudrosti možemo zaključiti koliko je ispravan odgoj važan za napredak čovjeka i za njegovo usavršavanje. Kada neko ima neki problem u ponašanju često možemo čuti: “To je ponio iz kuće,” dakle ponio je svoj odgoj, tako je naučen i tako je odgojen. U ovom tekstu govorit ćemo o odgojnim principima koje preporučuju pedagozi i dječiji psiholozi, o tome kako da ispravno odgojimo naše dijete da bi ono bilo sretno i zdravo. Zato savjetujem roditeljima da primjene ove tako jednostavne, a jedinstvene principe i da na taj način ostvarite bolju vezu sa svojom djecom koja će vam donijeti mnogo obostranog zadovoljstva, a tako ćete ih i kvalitetno pripremiti za uspješnu budućnost i na kraju ćete postati još bolji roditelji.

Prvi princip se temelji na kontroli koja treba biti u vašim rukama. Djeca vole granice i ograničenja, vole jasno određena pravila, kao, naprimjer, prije jela oprati ruke. Kada to uradite zajedno sa vašim djetetom nekoliko puta, sljedeći put kada ga pozovete da dođe da jede samo će otići oprati ruke ili će vam kazati da prvo treba oprati ruke. Ili možeš gledati TV pola sata, a zatim idi se igrati ili radi nešto što voliš. Ovako će dijete naučiti kako upravljati situacijama u vlastitom životu. Postavite granice i ograničenja jer tako će vaše dijete znati tačno šta želi i otkrit će svoje sposobnosti. Kada dijete nema dozvolu da gleda crtani na tv-u ili tabletu bit će mu dosadno, a kada mu je dosadno tražit će malo po malo nešto čime bi se moglo zanimati; crtanje, pisanje, šaranje, igre sa plastelinom, lego kockice, igranje u dvorištu, bilo šta. Ukoliko postupite ovako pokazat ćete zapravo koliko ga volite.

Nemojte mu biti prepreka da se osamostali jer vaša uloga kao roditelja jeste da učinite da vaše dijete u životu postane samostalno. Tako dragi roditelji kada vaše dijete bude stiglo do uzrasta da može samo pokupiti igračke, skloniti tanjir iza sebe ili se odjenuti dopustite mu da to uradi, nemojte mu to uskraćivati. Ukoliko mu to uskratite vi ste mu uskratili priliku da se osamostali. Postavljati djeci takvu vrstu zadataka pomaže im da se osamostale i izgrade svoje samopouzdanje, a vama pomaže da sačuvate svoje mentalno zdravlje jer odgajate dijete koje će se sutra znati samo snaći i kojem neće biti teško pomoći sebi i drugima.

Nemojte se truditi da sve popravite, potrudite se da dijete nauči kako da samo riješi problem. Nemojte sebe pravdati i govoriti: “Ja volim svoje dijete, ja ću to riješiti.” Ako ga volite naučite ga kako da samo riješi neki problem, neka nauči šta znači teško i kako pronaći rješenje za određen problem. Pitajte svoje dijete kako bi ono to riješilo, šta bi učinilo po tom pitanju? Začudit ćete se kakvog genijalca imate.

Svoju energiju usmjerite na važne stvari. Vaše dijete ne može da zapamti mnogo pravila odjednom i ukoliko postavljate previše pravila ono će se umoriti i prestat će vas slušati. Ukoliko dijete želi da izabere nešto što će obući, pustite ga nemojte ga opominjati da to ne radi ili ukoliko govori neke ružne riječi, nemojte mu stalno ponavljati: “Nemoj to govoriti,”. Vašu pažnju usmjerite na istinske zakone koji su od izuzetne važnosti, a to je da dijete druge fizički ne napada ili npr. da ne laže.

Igrajte se sa svojom djecom. Dopustite im da sami izaberu igru i nemojte vi postavljati pravila igre, neka vas ono vodi, a vi uživajte jer upravo je to pravo značenje igre. Naravno to ne znači da se dan i noć trebate igrati sa djetetom nego započnite neku igru, igrajte se zajedno 15 min., pola sata ili sat, a zatim “otputujte” za svojim obavezama, neka dijete samo stvara i igra se.

Svaki dan mu pročitajte neku priču. Ovo počnite raditi od rođenja, mala djeca uživaju u slušanju glasa roditelja. Kada ga prigrlite i počnete mu čitati ovaj čin će ostaviti poseban dojam na njega, odgojit ćete ga da voli knjigu.

Svaki dan imajte posebno vrijeme za njega. Dozvolite svome djetetu da svaki dan 15 ili 20 minuta provede sa vama i da samo odabere šta želi da radite. Nema boljeg načina iskazivanja ljubavi djetetu od ovoga.

Važan princip koji je svojstven samo za očeve glasi da djeca trebaju imati svoje vrijeme samo sa svojim ocem i to od rođenja. Očevi odvojite posebno vrijeme koje ćete provesti sa svojom djecom. Ovo je vrlo važan princip i ne treba ostati samo na riječima zapisanim i pročitanim nego trebate ga sprovesti u djelo jer djeca koja provode vrijeme sa svojim ocem imaju bolje rezultate u školi i općenito se bolje i lakše nose sa izazovima i situacijama kroz život. Dok vi provodite vrijeme sa svojom djecom, mame mogu imati par trenutaka samo za sebe i napuniti se energijom kroz aktivnosti koje ih ispunjavaju i čine sretnim.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Andrija Milošević: Apsolutno sam spreman da postanem otac

Naredna priča

Andrea Tomašević Kolenda ne krije emocije: Moj dječak mi prebrzo raste

Najnovije iz Uncategorized

-->