fbpx
/

Ostanite kući i uživajte u online kulturnim sadržajima

Sredinom marta zbog pandemije korona virusa, sve kulturne institucije u BiH morale su zatvoriti svoja vrata za svoje posjetioce. Većina nas je tada pomislila da će kultura u našoj zemlji u doba korone umrijeti, no to se, na sreću, nije desilo. Naprotiv, kulturne institucije, posebno teatarske kuće, publici nude bogate sadržaje. #ostanikodkuće i iz udobnosti svog doma pogledaj predstave, filmove, uživaj u muzičkim koncertima ali i virtuelno posjeti muzeje, i to sve uz samo jedan klik.

enom radu. Izložba prati razvoj trgovine i uslužnih djelatnosti u Sarajevu. “Trgovci i ugostitelji su nas inspirisali i ohrabrili da poredimo, analiziramo, razgovaramo o dostojanstvenom radu kroz historiju”, kazali su iz Historijskog muzeja BiH.

Svoje eksponate na Facebook stranici predstavlja i najstarija kulturna institucija u našoj zemlji Zemaljski muzej BiH. Mozaik sa prikazom Minotaura i labirinta iz antičke zbirke, Najstariji gmizavci, Kultura življenja bogatog gradskog stanovništva s kraja 18. i početka 19. vijeka, je dio onoga što vas očekuje na njihovoj stranici. Osim toga, tu je i live chat sa kustosom Zemaljskog muzeja BiH.

Muzej ratnog djetinjstva nudi online origami radionicu. Ovog vikenda Haruka i Emina učit će sve zainteresovane kako napraviti origami ždrala na dva načina.

Umjetnička galerija BiH nudi online Alternativnu učionicu. Učesnici će dobiti fotografske reprodukcije umjetničkih djela iz njihove kolekcije, te će na osnovu njih putem Skypea voditi diskusije sa muzejskom edukatoricom i dobijati kreativne zadatke kako bi rekreirali dobijeno djelo.

Projekat Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera BiH i Galerije ULUPUBIH, “Umjetnost u izlogu” započet je 2019. godine. Cilj projekta je promocija umjetnika i članova Udruženja. Shodno tome, večeras, 3. aprila u 20 sati biće upriličena online izložba “Nevini sveci” fotografa Milomira Kovačevića Strašnog.

U namjeri da predstave savremenu umjetnost svima Galerija Brodac je uživo na svojoj Facebook stranici prenosila radove umjetnika Dženana Hadžihasanovića i Muhameda Baručije iz njihovih ateljea.

Što se tiče koncerata, bend Dubioza kolektiv svakog ponedjeljka u 20:30 sati donosi Quarantine Show u trajanju od 20 minuta. Ideja je da vrijeme tokom pandemije korona virusa iskoriste na što kreativniji i zanimljviji način, te da publici u svojim domovima priušte dobru zabavu. U tri države, pet različitih gradova i sedam lokacija, Dubioza publici donosi po jedan set svojih pjesama u trajanju od 20 minuta.

Osim Dubioze kolektiv, online mini koncert uz gitaru priredio je i Amel Ćurić, a za najmlađe koncert iz svog doma priredio je i Mravko Travko.

(N1, Kidsinfo.ba) 

 
Prethodna priča

Kako muzika utječe na mozak školaraca?

Naredna priča

Kids ToDo List: Aplikacija koja će pomoći vašoj djeci da razviju samodisciplinu

Najnovije iz Društvene mreže

-->