fbpx

Kako muzika utječe na mozak školaraca?

Istraživanje za Northwestern sveučilište dokazalo je kako muzika itekako može pomoći vašem školarcu u učenju. Naime, muzička edukacija, suprotno od najčešćih predrasuda s kojima se nosi, može bitno pomoći djetetu da bude uspješnije i u ostalim predmetima.

Osim učenja, muzika pomaže vašem školarcu da popravi sluh i govor, te je upravo zato sve češći slučaj terapije muzikom (muzikoterapija) koja postaje sve popularnija u svijetu prilikom terapije s djecom s određenim teškoćama u razvoju.

Autorica ove studije, Nina Kraus, smatra kako se upravo muzičkom edukacijom mogu mnogobrojne tegobe riješiti i da je muzički odgoj mnogo više od predrasude kako je to zapravo samo predmet koji je tu za podizanje prosjeka ocjena. Iako je istraživanje provedeno u Americi, svi dobro znamo da su ove predrasude itekako prisutne i u našim školama.

U istraživanju u kojem je sudjelovalo četrdeset učenika polovica je sudjelovala na muzičkoj nastavi dva do tri sata sedmično. Tijekom 3 godine, koliko je trajalo istraživanje, djeca koja su bila izloženija muzičkoj edukaciji primijećeno je brže sazrijevanje, jasniji odgovor na zvučne podražaje, kao i bolje prepoznavanje i bolja osjetljivost na zvučne detalje. Kada je u pitanju poznavanje jezika, sve djeca uključena u istraživanje su napredovala, no napredak je znatno izraženiji bio kod one djece koja su imala više muzičke edukacije.

Potaknite dijete na više muzičke aktivnosti i tako mu pomognite da se razvija i unaprjeđuje jezične vještine.

(Trudnice.hr, kidsinfo.ba)

 

Prethodna priča

Pronađite idealnu poziciju za dojenje vaše bebe

Naredna priča

Ostanite kući i uživajte u online kulturnim sadržajima

Najnovije iz VIJESTI

-->