fbpx

Pronađite idealnu poziciju za dojenje vaše bebe

Kako bi proces dojenja bio što jednostavniji kako za bebu, tako i za majku, potrebno je otkriti koji položaj odgovara oboma. Dojenje se može odužiti, a i ponavlja se tokom dana, zato je bitno da se majka osjeća ugodno tokom trajanja ovog procesa. U nastavku teksta pročitajte nekoliko pozicija za dojenje koje bi vam mogle biti od značaja.

Pozicija kolijevke

Uzet ćemo za primjer da dojite iz desne dojke. U ovoj pozi prilikom dojenja majka desnom rukom pridržava cijelo djetetovo tijelo. Kako bi vam bilo što ugodnije napravite jastucima ili naslonom od fotelje potporu ruci kojom držite dijete kako vas ne bi usred dojenja ruka počela boljeti pa bi morali prekinuti hranjenje. Ukoliko ste u pravoj poziciji ugodnoj i za vas i dijete, podignite noge na povišeno kako bi vrijeme dojenja iskoristili kao svojevrstan odmor. Vaša ruka kojom držite dijete trebala bi sezati do djetetove stražnjice kako bi cijelo njegovo tijelo imalo potporu. Dijete bi u pravilu trebalo biti u vodoravnom položaju ili vrlo blagom nagibu te ukoliko niste sigurni da je položaj u potpunosti udoban djetetu, pričekajte sa ovim načinom dojenja do navršenih mjesec dana starosti djeteta do kada će njegovi vratni mišići znatno ojačati te će djetetu sa sigurnošću ova pozicija odgovarati. Ova pozicija pogodna je za žene koje su rodile vaginalno, dok bi kod žena koje su rodile carskim rezom mogla stvarati preveliki pritisak na trbuh i izazivati bolove, te se u tom slučaju ne preporučuje.

Pozicija obrnute kolijevke

Ponovno ćemo uzeti za primjer da dojite iz desne dojke. U ovoj pozi prilikom dojenja majka lijevom rukom pridržava cijelo djetetovo tijelo. Ova pozicija je pogodna i za tek rođenu djecu jer na ovaj način samim dlanom možete u potpunosti kontrolirati položaj djetetove glave. Moguće je da nakon nekog vremena položaj postane neudoban za vas zbog unakrsnog položaja ruke, no pokušajte lagano samo zamjeniti ruku bez prekidanja dojenja. Kao i kod prethodne pozicije, jastuci vam mogu pomoći da vam bude što udobnije. Podignuta koljena i jastuk položen ispod ruke kojom pridržavate dijete učinit će dojenje znatno udobnijim.

Nogometni položaj

U ovom položaju tijelo djeteta se nalazi ispod ruke majke, dok majka dijete pridržava suprotnom rukom od dojke iz koje dijete u tom trenu sisa. Na primjer, ako majka hrani dijete iz desne dojke, tijelo djeteta je ispod majčine desne ruke, dok lijevoj rukom majka može pravilno namjestiti položaj djeteta uz samu bradavicu kako bi hranjenje bilo uspješno. Kako bi se dojenje olakšalo, savjetuje se ispod djetetova tijela staviti dovoljno jastuka da položaj bude vodoravan u odnosu na tijelo majke. Djetetove noge u ovoj poziciju su okrenute prema majčinim leđima. Ovaj položaj je pogodan za žene koje su rodile carskim rezom jer takav položaj djeteta ne stvara pritisak na majčin trbuh i time ne dolazi do bolova.

Ležeći položaj

Ležeći položaj prilikom dojenja pogodan je za majke koje imaju bolove zbog izvedene epiziotomije ili carskog reza. Majka je u ovom položaju najopuštenija. Kako bi vam bilo ugodno kada legnete na bok i dijete namjestite kraj sebe, zamolite partnera da vam iza leđa podmetne dovoljno jastuka da se možete opustiti i ne naprezati leđa prilikom dojenja. Ukoliko je dijete predaleko od bradavice, podmetnite jastuk ili presavijenu dekicu pod njegovo tijelo kako se dijete ne bi naprezalo prilikom hranjenja. Ukoliko je potrebno, pridržite dojku kako bi bila u visini najdostupnijoj vašoj bebi. Veoma je bitno u samim počecima dojenja otkriti koji položaj najbolje odgovara i majci i djetetu, treba imati na umu da se vrijeme trajanja dojenja može bitno odužiti, ponavlja se tokom dana i veoma je bitno da i majci bude ugodno prilikom dojenja.

Korisni savjeti

Koju god poziciju primjenjujete prilikom dojenja, svakako se služite jastucima kao potporom za vas i vaše dijete. Kako smo već rekli, provest ćete mnogo sati u poziciji dojenja, tako da je veoma bitno da bude udobno i vama i vašoj bebi. Ne mora nužno značiti da će vam odgovarati neka od gore predloženih pozicija, stoga eksperimentirajte dok ne pronađete idealan položaj. Djetetov položaj bi uvijek trebao biti vodoravan ili tek blago nagnut, a to je najlakše učiniti upravo potporom samo dlana i ruke. Stručnjaci savjetuju da se čak i prilikom jednog hranjenja dijete doji naizmjence iz obje dojke jer će se time potaknuti dodatno stvaranje mlijeka. Za vrijeme dojenja imajte u blizini vodu ili prirodne sokove kako bi vaš organizam nadoknadio izgubljenu tekućinu i kako ne bi dehidrirali. Kada završavate sa dojenjem kada je dijete sito i više ne vuče mlijeko onako energično kao na početku, kako bi izbjegli bolne bradavice i moguće upale, prvo dok je bradavica još u djetetovim ustima umetnite kraj bradavice vaš prst i tada lagano izvucite bradavice.

(Trudnice.hr, kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Kada treba prati ruke

Naredna priča

Kako muzika utječe na mozak školaraca?

Najnovije iz VIJESTI

-->