fbpx

Iskustva mališana: Strahovi s kojima su se suočili u karantinu

Karantin, zabrana kretanja za mlađe od 18 godina, online školovanje… sve je to ostavilo traga na mentalno zdravlje djece čiji su se životi preko noći potpuno promijenili. S kojim strahovima su se suočili i kako su naučili živjeti u novoj realnosti s korona virusom, prikazano je u dokumentarcu “Osmijeh ispod maske” koji je napravilo Društvo psihologa RS.

Mislio sam da tri sedmice nećemo ići pa mi je bilo drago da malo odmorim od škole, ali da sam znao da nećemo ići pola godine, ne bi mi bilo drago – kazao je Nikola.

Najveći strah bio im je da će se zaraziti, da će morati ići u bolnicu i da će se sve promijeniti, a vremenom su shvatili da se sve promijenilo. Online nastava im je jako teško pala.

Niko nas ništa nije pitao. To je bilo meni i ostalima jako teško. Radimo zadaću bez da možemo otići kod nekog druga da uradimo zajedno zadaću. Čas je trajao po pet minuta, bilo je kratko i ništa nisam mogla da shvatima, a smatram da je i nastavnicima bilo teško da uklope sve u pet minuta što su prije u 45 minuta – kazala je Lana.

Teško im je pala i izolacija. Iako su se neki radovali što provode više vremena sa svojim roditeljima, nije uvijek bilo tako jednostavno.

Mi svi u kući kao da smo dosadili jedni drugima, više smo se svađali i nervirali oko nebitnih stvar. Roditelji su radili od kuće i to mi je bilo čudno. Nekada mi je malo smetalo, nekada mi je bilo bolje. Jako je čudno da ljudi rade od kuće da djeca na TV-u gledaju nastavu – kazao je Nikola.

Pogledajte video.

(N1, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Maja Šuput o trudničkim danima: Niko sretniji od nas

Naredna priča

Samo za mame: Jelena Blagojević Harbinja kao modna inspiracija

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->