fbpx
/

Nina Aleksić Oliveira za Kidsinfo: Djecu vaspitavam kao što su mene moji roditelji vaspitali

Nina Aleksić Oliveira, koju oni koji je prate na Instagramu znaju po nadimku @nina_pop_up, naša je druga sagovornica u okviru serijala „Dijete svijeta“. Naime, Nina je porijeklom iz Srbije, a sa suprugom Hugom, te kćerkom Biancom i sinom Tiagom živi u portugalskom gradu Barcelos, ali i na drugim destinacijama zavisno od suprugovog fudbalskog angažmana. Nina za naš portal govori o, prije svega, majčinstvu, tačnije o odgoju djece daleko od zemlje u kojoj je rođena. 

Na početku razgovora nam otkriva na šta joj se bilo najteže navići kada je riječ o životu u Portugalu.

Nina: Iskreno, mnogo nam je sličan mentalitet i nema velikih razlika. Možda mi je jedino bilo teško da se naviknem na činjenicu da su porodice ovdje jako povezane i da svo slobodno vrijeme i sve obroke dijele svakodnevno, a ja nekako volim da sam češće sama nego s 12 članova muževe porodice.

Kidsinfo: Koje su to porodične vrijednosti kojima Portugalci posebno pridaju značaj?

Nina: Jako im je bitna porodica i vrijeme koje provode zajedno, ali im je najbitnije da Božić provedu zajedno.

Kidsinfo: Kada govorimo o kontekstu majčinstva i porodičnog života, u čemu su Portugalci i ljudi s naših prostora najsličniji?

Nina: Najsličniji su po porodičnim vrijednostima. Portugalci previše značaja pridaju fizičkom izgledu djece. Strašno im je bitno da su djeca sređena bez obzira na to da li idu u šetnju, kod doktora, na ručak… gdje god. Troše zaista puno para na dječiju garderobu koja ovdje nije nimalo jeftina.

Kidsinfo: Imate kćerku Biancu i nedavno rođenog sina Tiaga. Šta je ono što, kada je riječ o njihovom odgoju, primjenjujete iz kulture i okruženja u kojem živite, a šta ste zadržali iz svoje kulture?

Nina: Sređujem ih stalno kada izlazimo iz kuće, u suprotnom se svekrva ljuti i kaže da onda djelujemo kao porodica koja ne „čuva“ djecu (smijeh). Iz svoje kulture sam zadržala vaspitanje u potpunosti, kao što su mene moji roditelji vaspitali.

Portugalci previše značaja pridaju fizičkom izgledu djece. Strašno im je bitno da su djeca sređena bez obzira na to da li idu u šetnju, kod doktora, na ručak… gdje god. Troše zaista puno para na dječiju garderobu koja ovdje nije nimalo jeftina.

Kidsinfo: Šta bi, po Vašem mišljenju, trebalo da karakteriše „Dijete svijeta“?

Nina: Ne znam tačno na šta mislite, ali mislim da svako dijete treba da bude vaspitano tako da poštuje druge, da poštuje različitost i da cijeni ono što ima, te da radi za ono što želi od najranije dobi, pa makar to bilo spremanje sobe za slatkiš.

Kidsinfo: Kada je riječ o jeziku, učite li djecu, tačnije kćerku jer je sin još mali, da govore dva jezika?

Nina: Bianca priča tri jezika, srpski, portugalski i engleski.

Kidsinfo: Šta je ono što kćerki obavezno pokažete kada posjetite rodni Novi Sad?

Nina: Nemam šta da joj pokažem zato što i dalje gledamo Novi Sad kao našu kuću i nemam taj osjećaj da kao turista treba da je vodim na neka specifična mjesta. Ide svuda sa mnom, kao i uvijek.

Kidsinfo: Koje su to vrijednosti kojima djecu nastojite naučiti?

Nina: Da poštuje starije, pogotovo roditelje. Da budu zahvalni i vrijedni, te da znaju da su voljeni i da isto to pruže drugima u svom životu.

Ovaj porođaj mi je bio mnogo drugačiji, mnogo lakši, a pogotovo je lakši život s drugim djetetom. Mnogo sam opuštenija i mirnija. Ne stresiram se oko svega kao s Biancom.

Kidsinfo: Mnogi smatraju da vrijednosti koje su dio našeg vaspitanja zavise od okruženja u kojem odrastamo, no može li se govoriti o njihovoj univerzalnosti?

Nina: Definitivno mislim da sve polazi, kako se kaže, od kuće, ali puno zavisi i od okruženja.

Kidsinfo: Koliko Vas je majčinstvo promijenilo i u čemu najviše?

Nina: Promijenilo me je zato što sam prestala toliko da se brinem o sebi i nekim nebitnim stvarima, već mi se cijeli svijet i svaki dan vrte oko njih. Više mi nije bitno kako sam ja, nego da su oni dobro i srećni. Plus, imam mnogo više strpljenja sada.

Kidsinfo: Početkom septembra ste rodili sina. Koliko je ovaj porođaj bio drugačiji u odnosu na prvi?

Nina: Ovaj porođaj mi je bio mnogo drugačiji, mnogo lakši, a pogotovo je lakši život s drugim djetetom. Mnogo sam opuštenija i mirnija. Ne stresiram se oko svega kao s Biancom.

Kidsinfo: Na koji način vodite brigu o svom tijelu, posebno nakon porođaja?

Nina: Za vrijeme trudnoće sam stalno koristila kokosovo ulje, a sada Uriage kremu za tijelo. Meni i ovaj put kilogrami idu sami od sebe. Nemam nikakav savjet, prosto mi je takvo tijelo i organizam.

View this post on Instagram

38 weeks🍀

A post shared by Nina Aleksic Oliveira (@nina_pop_up) on

Kidsinfo: Čije savjete o majčinstvu najradije prihvatate?

Nina: Mamine i sestrine.

Kidsinfo: Kako volite provesti vrijeme kada su svi članovi Vaše porodice na okupu?

Nina: Baš tako. Da smo zajedno, radeći bilo šta.

Kidsinfo: Kada pogledate na članove svoje porodice, na šta ste najviše ponosni?

Nina: Na sebe kao majku i ženu, a na njih dvoje ću, nadam se, tek biti jako ponosna.

(Milica Brčkalo Gajić, Kidsinfo)

Prethodna priča

Naida Kundurović ne krije ponos: Sretan ti prvi, mali jubilej draga naša djevojčice

Naredna priča

Ella Dvornik: Emotivna poruka povodom kćerkinog trećeg rođendana

Najnovije iz Celebrity roditelji

-->