fbpx

Istraživanje: Očevi se osjećaju usamljeno i depresivno tokom perioda dojenja

Jedna studija je otkrila da očevi mogu da imaju pomiješana osjećanja tokom perioda dojenja.

U početku se osjećaju uzbuđeno i prezadovoljno, a poslije toga se osjećaju usamljeno, depresivno i nesposobno.

Period dojenja može da blokira očeve u povezivanju sa djecom

Obično je period dojenja vrijeme kada se mama povezuje sa bebo, zbog toga  neki očevi mogu da se osjećaju zapostavljeno. Neki od njih misle da dojenje blokira njihovo povezivanje sa bebom, pa čak i sa suprugom. To stvara veliki stres očevima, zbog čega se osjećaju depresivno i na neki način ljubomorno.

Često su nezadovoljni sobom

Osjećaj isključenosti može da utiče i na samopouzdanje kod nekih očeva. Kako im nije uvijek omogućeno da u potpunosti učestvuju u djetetovom životu i pruže im potrebnu njegu, osjećaju da nisu dovoljno kompetentni i da su bespomoćni kao očevi.

Te negativne emocije čak vode do svađa sa njihovim suprugama, navodi se u istraživanju. Mnogi očevi vjeruju da je za vrijeme dojenja njihova uloga podržavanje i olakšavanje procesa. Smatraju da je važno da se brinu o svom partneru, obezbijede hranu, pomognu u kućnim obavezama, brinu se o starijoj djeci i bebi.

Rado preuzimaju odgovornost za hranjenje

Još jedno zanimljivo otkriće kaže da bi očevi vrlo rado preuzeli odgovornost za hranjenje. To im pomaže da uspostave vezu sa svojim djetetom i bolje osjete i razumiju njihove emocije. Jedan od očeva izjavio je da mu je hranjenje sina pomoglo da shvati da je zapravo postao otac.

(N1, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Renata Krstanović, stručnjakinja XY Roditeljskog savjetnika: Inteligencija, mjera budućih postignuća?

Naredna priča

Harry Cooper kuha za Kidsinfo: Čokoladni mousse s kikiriki puterom ⠀

Najnovije iz VIJESTI

-->