fbpx

Infektolog Bakir Nakaš otkrio treba li zatvarati škole

Poznati sarajevski ljekar, infektolog  Bakir Nakaš je za portal “Buka” govorio o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji, te, između ostalog, odgovorio na pitanje o tome preporučuje li se zatvaranje škola. 

– Vidjeli smo da djeca i školska djeca nisu rizična grupa na tom nivou da ih treba zatvarati u izolatorije i kućni pritvor i pružati im online nastavu. Da je moguće raditi putem online nastave, takvi bi bili i nastavni programi. Naši nastavni programi su takvi da oni podrazumijevaju boravak djece u školi, u razredima i podrazumijevaju direktnu komunikaciju, razmjenu mišljenja i aktivni rad. Iz tog razloga smatram da je negativno usmjerenje ukoliko djecu definišemo i usmjeravamo prema online nastavi.  Da li ćemo ako djeca nastave odlaziti u školu imati zaraženu djecu i nastavnike? Postoji mogućnost da dođe do porasta, ali to sigurno nije na nivou da to moramo odmah zatvarati. Dobri su primjeri u BiH, određeni kantoni su izvršili istraživanja i utvrdili da prokuženost školske djece s novim virosom nije veća od prokuženosti cjelokupnog stanovništva, čak je i manja. Iz tog razloga smatram da je štetno po obrazovni sistem pristupati nekontrolisanom uspostavljanju online nastave. Bolje je nastaviti održavanje nastave kako je predviđeno nastavnim planom i programom – kazao je on za ovaj portal.

Podsjećamo, predstavnici vlasti u Republici Srpskoj su donijeli odluku da se tokom ove sedmice nastava održava isključivo online.

(buka.com, Kidsinfo.ba)

 

Prethodna priča

Uskoro proširenje porodice: Poznata glumica otkrila da je trudna

Naredna priča

Mona Muratović, Sarah Čerkez i Bojana Barović: Dojenje bilo kad i bilo gdje

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->