fbpx
/

UČITE IZ SAVJETA Lekcije o privatnosti

Ako neko traži “vrijeme za sebe”, bilo da je to njihov brat, sestra ili prijatelj, naučite ga da to treba da dozvoli

Odraslija djeca već na pragu puberteta osjete potrebu i traže privatnost. To je normalno, pa čak i poželjno.

Baš kako je i manju djecu važno naučiti osnovnim principima lične privatnosti i davanja privatnosti drugima. Važno je da djeca razumiju kada mogu, a kada ne mogu da je očekuju.

Učite ga da mu je dozvoljeno “pravo na privatnost”

Način na koji ćete podučiti dijete zavisi od njegovog uzrasta. Morate da mu naglasite da ima pravo “da zatraži privatnost”, ali da to ne znači nužno da će mu to pravo biti ispunjeno; svejedno, važno je da ima mogućnost da izrazi svoju želju.

Objasnite kad treba da pruži privatnost i zašto

Ovo će pomoći da shvati kada bi nekom drugom trebalo da pruži privatnost, ali takođe predstavlja model dobrog ponašanja. Ako ga zamolite da sami odete u kupatilo ili da napusti vašu sobu kako biste završili telefonski razgovor, naučit će da može (i treba) da traži privatnost u istoj situaciji.

Poštovanje vremena

Ako neko traži “vrijeme za sebe”, bilo da je to njihov brat, sestra ili prijatelj, naučite ga da to treba da dozvoli. Naročito braći i sestrama može biti teško da poštuju privatnost jedni drugih.

Objasnite kad je odgovor “ne”

Možda će biti trenutaka kada kao roditelj nećete željeti da svom djetetu date privatnost iz opravdanih razloga. Na primjer, u situacijama kad želite da imate više nadzora kada je u pitanju tehnologija.

Što više razgovarate o privatnosti sa svojim djetetom, više će znati šta je prikladno, a šta neprikladno.

Međutim, šta god da odlučite, važno je da vaše dijete i adolescent znaju da postoje trenuci kada je svima potrebno malo privatnosti.

Prethodna priča

ŽELI DJEVOJČICU Mama 8 dječaka čeka blizance

Naredna priča

POPRAVITE SITUACIJU Vikali ste na dijete i sada se kajete?

Najnovije iz Obrazovanje

-->