fbpx

POPRAVITE SITUACIJU Vikali ste na dijete i sada se kajete?

Posle otvorene diskusije, vrijeme je da ostavite situaciju iza sebe i ponovo se povežete. Provedite 15 minuta razgovarajući o nečemu nepovezanom, bojite zajedno ili idite u šetnju

Bez obzira na to koliko vam djeca donose sreću, priznajte da postoje situacije kada vas izluđuju i poželite da “iskočite iz svoje kože”.

Desi se ponekad da se izvičete na njih kada vam nije dan, kad su djeca uporna i tvrdoglava, kad kasnite ili nisu jednostavno poslušna. Vi vičete, pa se poslije kajete. A djeca se osjete krivom, pa se ona i vi osjećate loše. I tako u krug.

Da se ne biste tako osjećali, pročitajte šta treba da uradite kada se nepravedno izvičete na dijete.

Odvojte vreme da se “ohladite”

Povremeno će vam biti potreban vazduh nakon što izgubite strpljenje sa djecom. Samo duboko udahnite i ukoliko ne možete da izađete napolje, onda samo napustite prostoriju u kojoj se nalazite, piše “Simply rooted family“.

To je potrebno i djeci i roditeljima.

Jutro poslije ćete vidjeti da ćete se lakše osjećati, a ta odvojenost od djeteta samo će vas zbližiti, pa ćete ujutru potrčati jedno ka drugom.

Odmah pokažite naklonost

Posle svađe sa djetetom, važno je da mu pokažete ljubav. Prema doktorki Jane Nelsen, autorki serije “Pozitivna disciplina”, fizička naklonost utiče na hemiju mozga djece koja je povezana sa pozitivnim ponašanjem. Dovoljan je samo iskren zagrljaj.

Objasnite kako ste se osjećali

Razgovor o svojim osjećanjima posle svađe je ključni korak. Budite iskreni sa djetetom i koristite izjave „ja“. One tjeraju govornika da izrazi osjećanja, umjesto da okrivljuje druge. Na primjer: „Ti“ izjava: Nikada me ne slušaš; „Ja“ izjava: Osjećam se frustrirano kada se osjećam kao da ne mogu da se izrazim.

Razgovarajte o bliskoj budućnosti

Razgovarajte o tome šta možete da uradite u bkiskoj budućnosti. Na primjer, ako sa djetetom trošite dosta vremena na borbu oko toga koju bi odjeću nosilo. Umesto toga, dogovorite se da to uradite uveče kako ujutru ne biste gubili vreme.

Uradite lijepu zajedničku stvar da biste krenuli dalje

Posle otvorene diskusije, vrijeme je da ostavite situaciju iza sebe i ponovo se povežete.

Provedite 15 minuta razgovarajući o nečemu nepovezanom, bojite zajedno ili idite u šetnju. Kvalitetno vrijeme jedan na jedan je lijek za porodicu pod stresom.

Prethodna priča

UČITE IZ SAVJETA Lekcije o privatnosti

Naredna priča

BITNE STAVKE U VASPITANJU Naučite dijete da se ne boji neuspjeha

Najnovije iz RODITELJI

-->