fbpx

Banjaluka: Ovako je danas započela online nastava

Sinoć je objavljena odluka da se nastava u osnovnim i srednjim školama u RS-u od danas odvija online. Novinari portala “Buka” istražili su kako je to izgledalo u praksi, barem kada je riječ o Banjaluci. Naime, oni su pozvali nekoliko banjalučkih osnovnih škola i provjerili način odvijanja online nastave

U najvećoj osnovnoj školi u Banjaluci Branko Radičević kažu da su jutros imali sastanke sa nastavnim osobljem i da se danas počinje odvijati nastava putem online platformi.

Naše kolege dobile su informaciju već sinoć, stupili su u kontakt sa roditeljima i učenicima i dogovorili su kako će nastava danas funkcionisati. Nastava se odvija putem sredstava elektronske komunikacije, odnosno već postojećih viber grupa i google učionica. Mi čekamo dalje instrukcije Ministarstva da vidimo da li će biti nekih promjena ili nastavljamo na način na koji smo počeli danas – rekla je za BUKU Natali Sanković Marić, psiholog u Osnovnoj školi Branko Radičević.

Nastavu u ovoj školi pohađa 1862 učenika.

Što se tiče tehnike koja je neophodna za rad najveći broj učenika ima mogućnost da prati nastavu. Oni učenici koji prošle školske godine nisu imali sredstava za rad mi smo obezbijedili laptope, iz programa Dositej, pa ćemo poslati informaciju roditeljima i učenicima da mogu da preuzmu laptope koje će im škola obezbijediti –  istakla je Natali.

Direktorica osnovne škole Vuk Stefanović Karadžić rekla je da su tokom jutra održani sastanci u grupama sa nastavnim kadrom.

Učitelji i nastavnici su prošli obuke za online rad. Oni će kontaktirati sa roditeljima i provjeriti mogućnost pristupa online platformama. Danas će u 13.30 početi nastava za učenike viših razreda, a niži razredi će preko viber poruka i elektronske pošte poslati šta djeca danas u toku dana urade. Kontaktiraće sa roditeljima da vide kada su roditelji u slobodni da bi mogli zajednički da pristupe virtuelnoj učionici i dogovoriti termine za taj rad – rekla je za BUKU Tatjana Vilendečić.

Dodaje da je ovaj program zamišljen da mu se može pristupiti putem mobilnih telefona, ne samo preko računara.U ovu školu ide 840 učenika i direktorica kaže da 90 odsto učenika ima pristup online platformama za odvijanje nastave.

Branislava Pejašinović, direktorica Osnovne škole Branko Ćopić takođe je rekla da je online nastava od danas organizovana preko dostupnih platformi.

Većina naših nastavnika ovu platformu za online nastavu je već koristila za učenike koji su bili u izolaciji, tako da su učenici, naročito učenici predmetne nastave osposobljeni za ovu vrstu rada. Učiteljice u razrednoj nastavi izvodiće nastavu preko drugih vidova elektronske komunikacije dok se učenici ne obuče u svemu tome, ali verujem da ćemo do kraja sedmice svi koristiti ovu dostupnu platformu za rad – rekla je za BUKU Branislava Pejašinović.

Branko Ćopić školu pohađa 883 učenika, a direktorica kaže da skoro svi učenici imaju telefone, a mogu koristiti i telefone roditelja.

Tokom prošle godine kad je bila online nastava škola je obezbedila đacima nekoliko školskih računara da koriste za nastavu –  istakla je Branislava Pejašinović.

Ostaje da vidimo da li će obustavljanje nastave u školama u RS potrajati samo sedam dana ili će se ova odluka produžiti i u novembru.

(buka.com, Kidsinfo.ba)

 

Prethodna priča

Dr. Nermin Avdić: Djeca su najsigurnija u školi

Naredna priča

Kanton Sarajevo: Osigurane stipendije za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja

Najnovije iz VIJESTI

-->