fbpx
/

Infektolog Bakir Nakaš: Savjet za zaštitu od korona virusa

Infektolog u penziji Bakir Nakaš je za N1 ocijenio trenutnu situaciju kada je u pitanju borba protiv korona  virusa u Bosni i Hercegovini. 

Naime, on je kazao kako su kliničke slike lakše nego što je bilo na početku pandemije, odnosno u martu i aprilu, ali da je broj novozaraženih iz dana u dan sve veći, te naglasio kako ozbiljnost takve situacije nalaže da se ponašanje građana prilagodi, odnosno da se svijest i odgovornost prema svom i zdravlju naših najbližih, podigne na viši nivo.

Za Novi dan dr. Nakaš je rekao kako je taj viši nivo onaj koji je bio prisutan u vrijeme kad smo imali “lockdown”, odnosno kad smo živjeli u sistemu onemogućenog kretanja.

Potrebno je da onemogućimo sebi kretanje koje nam je nepotrebno. Jako bi bilo dobro da sve ono što smo odlučili da uradimo u jednom danu i da budemo izloženi komunikaciji, ako nam je to nepotrebno, da to ostavimo za bolji period  izjavio je dr. Nakaš.

Govoreći o pouzdanosti određenih lijekova protiv korona virusa rekao je kako dobra farmaceutska praksa nalaže da se period ispitivanja i testiranja lijeka ili vakcine mora provoditi po određenim pravilima, te da je potrebno daleko više vremena da se to uradi.

Logično je da ćemo neke vakcine i lijekove za koje nismo sigurni puštati u promet, ali da li će imati efikasnost kakvu je imao kod pojedinaca ili će biti manja to vjerovatno zavisi od samog organizma. Dobro je da imamo izbor koji nam se nudi i koji je provjeren i odobren od nadležnih tijela koji daju odobrenje za to rekao je.

Dr. Bakir Nakaš govorio je i o zdravstvenom sistemu u BiH te potcrtao važnost bolje koordinacije cjelokupnog zdravstvenog sistema za koju je rekao kako bi trebala biti bolja.

Nažalost, još nismo doživjeli da se nadležni organi u Vijeću ministara ponašaju odgovorno kada se tiče zdravstvenog sistema i da preuzmu svoj dio odgovornosti. Tako i nabavka vakcine za sezonsku gripu, koja se svake godine ponavlja u određeno vrijeme, trebalo je već imati određenu količinu za nju. To govori i o zdravstvenom sistemu koji bi trebao da ima jako puno naučenih lekcija, i mi se i dalje ponašamo izolovano, kao da smo ostrva koja nisu povezana. Zdravstveni sistemi moraju imati daleko bolje komunikacije koje bi omogućile da pacijenti imaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu koja je po meni danas upitna naglasio je.

Cijeli intervju s doktorom pogledajte ovdje.

(N1, Kidsinfo)

Prethodna priča

Savjet stručnjaka: Evo kako možete razlikovati korona virus od sezonske gripe

Naredna priča

Ivan Bosiljčić: Problemi s kojima se suočavaju tate školaraca

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->