fbpx
/

Savjet stručnjaka: Evo kako možete razlikovati korona virus od sezonske gripe

Dolaskom sezonske gripe u naše krajeve, mnogi se pitaju kako otkloniti sumnju u zaraženost korona virusom prije posjete porodičnom ljekaru. Naučnici daju nekoliko savjeta kako prepoznati da se radi samo o gripi.

COVID-19 i gripu vežu mnogi slični simptomi, uključujući visoku tjelesnu temperaturu, kašalj, bol u tijelu, a ponekad i povraćanje i dijareja (posebno kod djece).

Sličan je i medicinski tretman kojim se ublažavaju simptomi, dok najteži slučajevi zahtijevaju hospitalizaciju.

Međutim, postoje i prepoznatljive razlike.

Pored toga što ova dva stanja izazivaju različiti virusi, influenca i korona virus 2019 (SARS-CoV-2), oni se razlikuju i po nekim simptomima.

Mnogi zaraženi korona virusom se ne osjećaju bolesno ali i dalje mogu prenijeti virus na druge osobe – objašnjava Lisa Maragakis, viša direktorica za prevenciju infekcije na Johns Hopkins Medicine centru.

Za razliku od gripe, COVID-19 ponekad može izazvati gubitak čula mirisa ili okusa. Komplikacije koje u organizmu izaziva COVID-19 mogu trajno oštetiti pluća, srce, bubrege, mozak i druge organe, dok teži slučajevi gripe mogu dovesti do zapaljenja srčanog mišića, mozga ili mišića, kao i prestanak rada više organa.

Zvanične statistike pokazuju da je broj smrtnih slučajeva povezanih s korona virusom daleko veći od onih uzrokovanih gripom. Od januara do oktobra ove godine zabilježeno je preko milion smrtnih ishoda pacijenata zaraženih korona virusom, dok, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, u svijetu godišnje umre od 290,000 to 650,000 pacijenata zbog problema uzrokovanih gripom.

(N1, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Maid Hećimović ne krije sreću: 11 mjeseci najveće ljubavi

Naredna priča

Infektolog Bakir Nakaš: Savjet za zaštitu od korona virusa

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->