fbpx

Namirnice koje će vam pomoći u borbi protiv upala – imate ih u frižideru

Neke namirnice sadrže nutrijente koji pomažu kod smanjenja upala u tijelu. Možda već znate da su brokula, cvjetača, kupus i lisnato zeleno povrće prave super namirnice u borbi protiv upala. 

Akutna i hronična upala

Vrlo je važno razumjeti što je tjelesna upala i zašto može biti štetna. Zapravo postoje dvije vrste upale: akutne i hronične. “Akutna upala dio je liječenja tijela i normalan je zdrav odgovor na povrede ili infekcije”, objašnjava dijetetičarka Jean LaMantia za Healthstuffworks. Upala pomaže tijelu da se riješi organizama koji mu smetaju. Ali ponekad ta upala traje čak i kad nema stranih tijela. To se zove hronična upala.

Hronična upala može imati i prilično velik utjecaj na zdravlje. “Povišena unutarnja upala igra ključnu ulogu u nizu problema, uključujući bolove u zglobovima, debljanje, autoimune bolesti, probleme sa spavanjem, glavobolju i još mnogo toga”, objašnjava dr. Candice Seti.

Hrana koja pomaže

Neke namirnice sadrže korisne nutrijente koji su učinkoviti u smanjenju upala u tijelu. Kako dalje navodi LeMantia možda već znate da su namirnice poput povrća kao što su brokula, cvjetača, kupus i lisnato zeleno povrće prave super namirnice. Donosimo vam popis i drugih namirnica koje vam mogu pomoći: 

1. Jogurt i druga fermentirana hrana

“Fermentirana hrana djeluje i protuupalno, ali i blagotvorno za zdravlje crijeva. Vraća zdravu ravnotežu bakterija u crijevima što pomaže kod kontrole upalnih procesa”, kaže nutricionistkinja Lisa Richards. Kiseli kupus, ali i različiti jogurti i sirevi mogu pomoći u ovom procesu. “Prilikom odabira jogurta najbolje je odabrati verziju s niskom razinom šećera i sa živim kulturama”, dalje savjetuje.

2. Masna riba

Omega-3 masne kiseline prave su zvijezde u prehrani, a najčešće se nalaze u masnoj ribi poput tune, sardine i lososa, kao i orasima, chia i lanenim sjemenkama.

“Omega-3 masne kiseline u masnoj ribi i mononezasićene masti u orašastim plodovima i sjemenkama pomažu u smanjenju prekursora koji uzrokuju upalu”, kaže dijatetičarka Rima Kleiner. Iako stručnjaci preporučuju da se riba jede 2 do 3 puta sedmično, nažalost ona se na našim tanjurima ne nalazi toliko često.

3. Kurkuma

Popularni začin, koji se najčešće nalazi u indijskoj hrani, sadrži moćan protuupalni spoj zvan kurkumin. “Konzumiranje crnog papra s kurkumom može značajno poboljšati apsorpciju kurkumina”, kaže dijetetičar Hayley Cimring. Međutim, trebate jesti puno više kurkume od količine koja se koristi u prehrani. Zbog toga mnogi ljudi uzimaju kurkumu kao dodatak prehrani.

4. Ekstra djevičansko maslinovo ulje

“Ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato je mononezasićenim masnoćama i antioksidansima koji štite stanice od upala”, kaže Cimring. “Nije najbolje za kuhanje, ali je savršeno za salate i priloge od povrća”, dodaje.

(rtl.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Navika za koju mislite da je sasvim normalna, otkriva narcisoidnost

 

 

Prethodna priča

Navika za koju mislite da je sasvim normalna, otkriva narcisoidnost

Naredna priča

Zvuči nevjerovatno: U školama i na fakultetima će se od sada i ovo smatrati sportom

Najnovije iz RODITELJI

-->