fbpx

Navika za koju mislite da je sasvim normalna, otkriva narcisoidnost

Osobe grandiozne narcisoidnosti smatraju da zaslužuju posebnu pažnju, poseban tretman i vjeruju da su iznad svih, što se najviše očituje u odnosu s partnerom i na radnom mjestu.

Prije stotinjak godina fotografiranje je bilo pravi mali događaj, zvao se službeni fotograf, obilježavali su se samo posebni životni događaji, ljudi su se pripremali za to. Potom su fotoaparati postali dostupni svima, nestrpljivo smo čekali da razvijemo film i vidimo kako su fotke ispale, a onda se dogodila prava revolucija. Pametni telefoni sa sobom su donijeli selfije i krenula je era – Sliku svoju ljubim. Danas nam je fotografiranje prirodno kao disanje, a selfiji kao govor – način da se izrazimo.

No, što kažu psiholozi o ovome? Studija objavljena u časopisu Computers in Human Behavior pronašla je poveznicu između selfija i narcizma, psihološkog poremećaja u kojem osoba sebe doživljava pretjerano bitnom. Narcisi imaju problema u međuljudskim odnosima, a glavni razlog je njihov manjak empatije za druge.

“Kao naučnik koji istražuje razvoj ličnosti zanimaju me mehanizmi koji se kriju iza online ponašanja, odnosno ljudske aktivnosti na društvenim mrežama. Možemo li predvidjeti kako će se pojedinac ponašati u online okolišu? Jesu li ta predviđanja povezana s osobnim i društvenim, odnosno kulturalnim karakteristikama? – kaže za portal PsyPost Christina Shane-Simpson, profesorica na Sveučilištu Wisconsin-Stout.

Za potrebe studije naučnici su pratili aktivnosti na društvenim mrežama 470 američkih i 260 libanonskih studenata. Zanimalo ih je koliko često na Instagramu i Facebooku objavljuju selfije. Rezultati su pokazali poveznicu s grandioznim (otvorenim) narcizmom sadrži u sebi elemente ekstraverzije, niskog neuroticizma i otvorene superiornosti, piše Psychology Today.

Grandiozni narcisi smatraju da zaslužuju posebnu pažnju, poseban tretman i vjeruju da su iznad svih, što se najviše očituje u odnosu s partnerom i na radnom mjestu u komunikaciji s kolegama.

(rtl.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

10 stvari koje mama radi, a beba u trbuhu ih ne voli

 
Prethodna priča

10 stvari koje mama radi, a beba u trbuhu ih ne voli

Naredna priča

Namirnice koje će vam pomoći u borbi protiv upala - imate ih u frižideru

Najnovije iz RODITELJI

-->