fbpx

Zvuči nevjerovatno: U školama i na fakultetima će se od sada i ovo smatrati sportom

Košarka, odbojka, tenis i svi slični sportovi, u srednjim školama i na fakultetima u SAD-u od sada će službeno biti pridružen još jedan sport u kojem će se studenti i učenici moći okušati – i čak ići i na takmičenja. Radi se o Fortniteu.

Fortnite je vrlo popularna videoigrica, kako među srednjoškolcima, tako i među studentima. Niko tome ne može bolje posvjedočiti od njihovih roditelja. Izgleda da je i obrazovni sistem u Sjedinjenim Američkim Državama prepoznao tu strast, pa će sada tamošnje srednje škole i fakulteti dobiti priliku takmičiti se u vlastitoj Fortnite ligi. Ova videoigrica će se u nekoliko američkih škola i na pojedinim fakultetima smatrati sportskom aktivnošću ravnopravnom ragbiju ili bejzbolu, a sve je zasluga jednog startup poduzeća iz Los Angelesa po imenu PlayVS, koje će u suradnji s kompanijom Epic Games, tvorcem Fortnitea, osnovati ligu u kojoj će se takmičiti učenici.
 
Od samih obrazovnih ustanova se ne očekuje puno, jer će se PlayVS pobrinuti da učestvovanje bude pristupačno. Sve što bi gameri trebali učiniti je prijaviti se u PlayVS-ov sustav, gdje će im biti dogovoren meč. Po završetku meča, PlayVS će napraviti statistički pregled rezultata, koji će biti dostupan igračima, trenerima i ljubiteljima igre, kao da je riječ o bilo kojoj sportskoj utakmici.
 
Mečevi će se igrati u ekipama koje čine dva igrača i ne postoji ograničen broj timova koji mogu predstavljati jednu obrazovnu ustanovu. Najbolje ekipe će napredovati kroz faze takmičenja i imat će šansu osvojiti prvenstvo. Više od 13.000 srednjih škola je na listi čekanja da im se odobri učestvovanje u Fortnite ligi, koja će debitirati 2. marta.
 
(teen385.com/Kidsinfo.ba)
 
Prethodna priča

Namirnice koje će vam pomoći u borbi protiv upala - imate ih u frižideru

Naredna priča

Doktor Elmedin Bajrić: Prva posjeta stomatologu presudna kako se dentalni strah kod djece ne bi pojavio

Najnovije iz VIJESTI

-->