fbpx
////

KAKO IZABRATI Kada su djeci potrebni vitaminski suplementi?

Ako je vaše dijete na restriktivnom režimu ishrane, ne može da pravilno absorbuje nutrijente ili je veoma probirljivo u ishrani, onda može imati koristi od uzimanja vitaminskih suplemenata

Tokom perioda rasta, važno je da djeca imaju adekvatan unos vitamina koji će osigurati optimalan razvoj i zdravlje.

Većina djece dobija dovoljne količine hranjivih materija kroz balansiranu ishranu, ali u određenim okolnostima djeci mogu biti potrebni i suplementi vitamina i minerala.

Važni savjeti

Ako je vaše dijete na restriktivnom režimu ishrane, ne može da pravilno absorbuje nutrijente ili je veoma probirljivo u ishrani, onda može imati koristi od uzimanja vitaminskih suplemenata.

Par važnih savjeta:

  • Uvijek se prethodno posavjetujte sa pedijatrom prije nego što uvrstite suplemente u dječiju ishranu.
     
  • Kada birate suplement, potražite brend koji ima dokazan kvalitet (posjeduje certifikate kvaliteta izdatih od strane zvaničnih institucija).
     
  • Birajte vitamine koji su specijalno formulisani za djecu i uvjerite se da nisu u dozama koje premašuju preporučeni dnevni unos za uzrast djeteta.

Oprez kod davanja vitamina i minerala

Suplementacija može imati toksične efekte na dijete ukoliko se vitamini i minerali daju u prevelikim količinama. Ovo se naročito odnosi na vitamine koji se rastvaraju u mastima, kao što su vitamini A, D, E i K, a koji se u tijelu skladište upravo u mastima.

Vitamini za djecu u obliku gumenih bombona mogu posebno biti rizični zbog toga što ih dijete može previše uzeti.

Najpametnije je da čuvate vitamine van domašaja male djece, a sa starijom djecom razgovarajte o važnosti pridržavanja preporučene dnevne doze, kako biste spriječili da dijete slučajno uzme previše suplemenata.

Ukoliko sumnjate da je dijete uzelo previše suplemenata, odmah kontaktirajte doktora ili potražite savjet u okviru hitne medicinske pomoći.

Da li djeca imaju drugačije nutritivne potrebe u odnosu na odrasle?

Djeci su potrebne iste hranjive materije kao i odraslima, ali obično u manjim količinama.

U periodu rasta, ključno je važno da dobiju adekvatne količine nutrijenata koji će pomoći u izgradnji jakih kostiju, kao što su kalcijum i vitamin D.

Štaviše, gvožđe, cink, jod, holin, kao i vitamini A, B6 (folat), B12 i D, ključni su za razvoj mozga tokom ranog uzrasta.

Zbog toga, iako je djeci potrebna manja količina vitamina i minerala nego odraslima, djeci je i dalje neophodna dovoljna količina kako bi se pravilno razvijala i rasla.

Da li su djeci neophodni vitaminski suplementi?

Odojčad i mala djeca imaju drugačije potrebe od starije djece i moguće je da će imati potrebu za određenim suplementima, kao što je vitamin D.

Američka pedijatrijdka akademija (AAD) kod zdrave djece uzrasta preko godinu dana, koja se balansirano hrane, ne savjetuje suplemente preko dnevne preporučene doze.

Umesto toga, savjetuje se da djeca uzimaju raznovrsno voće, povrće, žitarice, mliječne proizvode i namirnice bogate proteinima, kako bi se osigurala adekvatna nutricija.

To su:

  • Mlijeko i mliječni proizvodi kao što su sir i jogurt
  • Puno svježeg voća i lisnatog zelenog povrća
  • Proteini kao što su bijelo i crveno meso, riba i jaja
  • Žitarice od cijelog zrna

Ove namirnice sadrže sve neophodne nutrijente za pravilan rast i razvoj djeteta. Naravno, ukoliko ih djete uzima redovno i u dovoljnoj količini.

Kada postoji potreba za suplementima?

Iako većini djece koja se zdravo hrane nisu potrebni vitamini, postoje posebne okolnosti koje zahtijevaju suplementaciju vitaminima i mineralima.

To je prije svega u situacijama kada postoji veći rizik od deficita, kao npr.:

  • u zimskim mjesecima kao dodatak ishrani siromašnoj vitaminima
     
  • kod djece koja su izuzetno probirljiva u pogledu hrane i koja ne uzimaju dovoljno raznovrsnih namirnica
     
  • kod liječenja antibioticima
     
  • kod bavljenja sportom
     
  • kod djece koja su na veganskoj ili vegetarijnskoj ishrani
     
  • kod djece koja imaju stanje koje utiče na apsorpciju ili koje povećava potrebu za pojedinim nutrijentima, kao što su celijakija ili zapaljenska bolest crijeva
     
  • kod djece koja su imala neku operaciju koja utiče na stomak i varenje

Tako recimo, djeca koja su probirljiva po pitanju hrane mogu imati problem s dovoljnim unosom gvožđa i cinka.

Djeca sa celijakijom ili zapaljenskom bolesti crijeva su u posebnom riziku od deficita pojedinih vitamina i minerala, naročito gvožđa, cinka i vitamina D.

Djeca koja su na režimu ishrane sa samo biljnim proizvodima, mogu imati veći rizik od deficita kalcijuma, gvožđa, cinka i vitamina B12 i D.

Veganska ishrana može biti posebno opasna za djecu ukoliko se određeni nutrijenti – kao što je vitamin B12, koji se prirodno nalazi u životnjskim proizvodima – ne zamijeni drugim suplementima ili obogaćenim prehrambenim proizvodima.

Ukoliko se ovi nutrijenti ne zamijene kroz ishranu djeteta, to može dovesti do ozbiljnih posljedica po njegov pravilan rast i razvoj.

Zato je najbolje, ukoliko sumnjate da kod djeteta nisu zadovoljene nutritivne potrebe, da se posavjetujete sa pedijatrom i odaberete one suplemente koji su provjerenog kvaliteta i u preporučenim dozama za uzrast djeteta.

Prethodna priča

KOD PEDIJATRA Pitajte, provjerite, objasnite

Naredna priča

KAD MORATE BIRATI TV je pred spavanje puno bolji od mobitela

Najnovije iz BEBE

-->