fbpx
//

KOD PEDIJATRA Pitajte, provjerite, objasnite

Posjeta pedijatru, izuzev redovnih kontrola, znači da je vaš mališan bolestan. To je stresan period za mališana, a pogotovo za roditelje koji se često pogube u moru informacija koje prime, ali i koje moraju dati liječniku

Pedijatar i roditelj moraju zajedno djelovati kako bi pomogli djetetu. Zato, evo pet zlatnih savjeta koja će vam olakšati odlazak liječniku s vašim djetetom.

Odjenite bebu u odjeću koju je lako skinuti

Bebu ili dijete odjenite u odjeću koju je lagano skinuti i odjenuti, kako ne bi trošili vrijeme na oblačenje i svlačenje, a i kako mališana ne bi učinili nervoznim.

Ako mislite da će pedijatar pregledavati određeni dio tijela poput pluća omogućite pedijatru nesmetani pristup, a da previše ne gnjavite dijete.

Ponesite bebinu najdražu igračku 

Većina djece ima omiljenu igračku ili pak dudu koja će ih umiriti prilikom stresnih trenutaka. Posjeta pedijatru, pogotovo ako je dijete jako bolesno, može biti vrlo stresno zbog čega mališana ne žele surađivati. Ako je u pitanju mala beba, bitno je da roditelji ostanu mirni kako bi i beba bila mirna.

Detaljno opišite simptome

Detaljno i precizno je ono što pedijatri vole kako bi dijagnoza bila što tačnija. Ako ste rastreseni onda primjerice bebine temperature upisujte u tablicu koju ćete nadopuniti dozama lijekova i dodatnim pojašnjenjima.

Slobodno pitajte

I pedijatri su samo ljudi kojima kroz ordinaciju dnevno prođe jako puno djece i jako puno ljudi, a svi znamo da rad s ljudima nije jednostavan. Zato, ako vam nešto nije jasno ili vam pedijatar nije odgovorio na pitanje – ponovite. Vaše je pravo da znate i da raspolažete cjelovitim i istinitim informacijama.

Provjerite 

Ako niste sigurni pitajte, pitajte i opet pitajte. Doziranje lijekova u pravilnim razmacima i pravilnim količinama je izuzetno bitno, pa ako mislite da znate, provjerite još jednom.

Prethodna priča

DERMATOLOZI UPOZORAVAJU Djeca mogu nepovratno uništiti kožu proizvodima za odrasle

Naredna priča

KAKO IZABRATI Kada su djeci potrebni vitaminski suplementi?

Najnovije iz BEBE

-->