fbpx
/

OPORAVAK OD POROĐAJA: 10 PITANJA I ODGOVORA

Donosimo odgovore na najvažnija pitanja o oporavku nakon vaginalnog i carskog poroda

Stručnjaci već odavno tvrdi da vrijeme, kojeg neki nazivaju i vremenom babina, odnosno šest sedmica nakon poroda predstavlja period u kojem se žena oporavlja od trudnoće. Ali i doživljava različite promjene. Krvarenje, dojenje, bolovi i puno emotivnih promjena.

Donosimo deset odgovora na pitanja koja najviše muče mnoge nove mame.

Oporavak od vaginalnog porođaja: 10 najčešćih pitanja

U nastavku saznajte koliko traje oporavak od vaginalnog porođaja, koliko dugo traje krvarenje nakon porođaja, smijete li uzimati tablete protiv bolova i kada započeti s dojenjem. 

1. Koliko dugo ću krvariti?

Vaginalno krvarenje može trajati do šest sedmica nakon poroda, ali kod većine žena prestat će ranije. Prvih nekoliko dana nakon poroda krv će biti svijetlo crvena i otprilike će izgledati kao menstruacija. Možete osjetiti i veće ugruške koji će se pojaviti nakon što se pomaknuli iz sjedećeg ili ležećeg položaja, što je potpuno normalno, iako trebate paziti što se događa u ovom periodu. Krv se skuplja u vagini kada ste u jednom položaju, a naglo izađe nakon što se promijeni položaj. Međutim, ako se vaš uložak potpuno napuni od početka do kraja za manje od jednog sata važno je da potražite liječničku pomoć.

Tri do četiri do četiri dana nakon poroda vaše krvarenje treba polako slabiti te postati vodenije i ružičaste boje. Od osam do deset dana poslije vaš iscjedak će polako postajati žućkasto-bijeli. 

Ako se dogodi da vaš iscjedak ponovno postaje crven i jako gust, vaše tijelo vam možda poručuje da ste pretjerali i da se trebate više odmarati. Krvarenje koje je jače i crvene boje duže od tjedan dana je neuobičajeno te obavezno potražite savjet liječnika

2. Jesu li ugrušci tijekom krvarenja normalni?

Povremeni “mali” ugrušci su posve normalni, pod pojmom mali misli na ugruške koji su veličine manjih kovanica. Krvni ugrušci su tamno crvene boje i u želatinom obliku. Nakon što se pojavi ugrušak, pratite dalje što se događa s vašim tijelom i kakvo je vaše krvarenje. Ako je vaš uložak potpuno natopljen od početka do kraja za manje od jednog sata obratite se hitno svom liječniku ili otiđite u hitnu pomoć. Iako se jako rijetko događa, ali dio posteljice možete ostati u vašoj maternici i nakon poroda. Nakon što prođe ova faza krvarenja, vaš iscjedak će biti svjetliji te neće biti tako gust. Pratite što se događa s vašim tijelom kako biste izbjegli teška krvarenja ili infekcije.

3. Kako da se brinem o šavovima?

Naravno da nemaju sve žene šavove nakon vaginalnog poroda, ali ako imate, oni trebaju biti čisti i suhi kako bi se smanjila mogućnost infekcije. Koristite bocu s toplom vodom kako biste se lakše očistili nakon toaleta. Ako vas vaši šavovi jako peku dok mokrite probajte prskati s vodom tijekom mokrenja kako biste si olakšali bol, a zatim lagano tapkajte jastučićima od gaze kako bi osušili to područje. Pijte dovoljno vode jer će vaš urin biti blaži, a manje će vas boljeti. Urin bi trebao biti bezbojan, a ne žut. 

Smanjenje oteklineAko su vaši vaginalni dijelovi jako natekli, možete staviti neko ledeno pakiranje na taj dio. Neke žene stave vodu u plastičnu vrećicu te to koristite kao ledeni paket. Naravno , da morate biti nježni pa stavite taj ledeni paket preko neke tkanine. 

Čišćenje šavova: Vaše šavove možete natopiti u toploj vodi dva do tri puta na dan. To će pomoći da ostanu čisti, ali i da cirkulacija u tim dijelovima tijela bude brža, što znači i brži opravak. 

Olakšajte si sjedenje, ako vas jako bole probajte sjediti na okruglom jastuku na napuhavanje ili od ručnika ili neke mekane deke sami napravite neki oblik koji će vam olakšati sjedenje. Za nekoliko sedmica većina šavova će nestati, ali pazite na sebe kako bi opravak bio što brži.

4. Smijem li uzimati tablete protiv bolova?

Nakon vaginalnog porođaja možete imati tri vrsta boli: od rana, razderotina i epiziotomije, normalna bol od poroda i od hemeroida. Naravno, možda ste sretnica koja nije osjetila ovakve vrste boli. Neke rane su jako male i nećete ih osjetiti osim što će izazvati nelagodu. Za veće rane i  od epiziotomije trebat će više vremena da se potpuno oporavite. Možda ćete trebati lijekove protiv bolova za prvih nekoliko dana. Većina takvih lijekova ne smeta kod dojenja, a možete se posavjetovati s liječnikom ili u apoteci.

Možda ćete osjećati grčeve maternice, a to je potpuno normalno jer se nakon poroda maternica vraća u prvobitno stanje. Grčevi su najjači nekoliko dana poslije poroda, ali onda se počinju svakodnevno smirivati. Kada dojite, oslobađa se hormon koji također uzrokuje grčenje maternice. Iako vam je taj osjećaj možda neugodan, pomaže vam da zadržite krvarenje pod kontrolom.

Hemeroidi se mogu pojaviti tijekom trudnoće i u periodu nakon poroda. Tople kupke u kadi mogu biti umirujuće i različite kreme mogu umanjiti bol i smanjiti hemeroide. Ako imate velike probleme obratite se liječniku kako biste dobili prave kreme. 

5. Hoću li se ozlijediti kad budem imala prvu stolicu? Hoće li moji šavovi puknuti?

Žene su česte prestrašene zbog pomisli na prvu stolicu nakon poroda, boje se da će im šavovi puknuti, ali i boli koju mogu očekivati zbog rana. Pijte dovoljno tekućine i jedite hranu punu vlakana kako bi vaša stolica bila mekana. Ponekad mogu pomoći i preparati koji će omekšat stolicu. 

6. Kada ću moći dojiti? Kada će mi mlijeko doći?

Mlijeko će doći čim se vaše dijete rodi. Prvo mlijeko se zove kolostrum. To je rijetka žućkasta tekućina koja dolazi u malim količinama, savršena za malu bebu i njezin maleni trbuh. Kolostrum je pun antitijela i tvari koje su važne za zdravlje vašeg djeteta. Negdje oko trećeg dana nakon poroda primijetit ćete da dojke postaju teže, što znači da se mijenjaju svojstva mlijeka. Boja će biti različita, od zlatne do bijele kao i veće količine koje će se proizvesti.

7. Trebam li imati posebnu prehranu dok dojim?

Nema posebne vrste prehrane dok dojite svoje dijete. Zdrava prehrana je jedino na što trebate obratiti pažnju. Sigurno ćete čuti puno savjeta od prijateljica ili članova porodice, pa i puno babskih priča. Postoji puno bapskih priča. Preporučuje se ograničiti unos kofeina, ne više od jedne od dvije šoljice dnevno. Previše kofeina u vašem tijelu može bebu učiniti nervoznom.

: Mama i beba, dojenje | Author: ShutterstockFOTO: SHUTTERSTOCK Dojenje je prirodni način hranjenja djeteta.

8. Zašto se osjećam toliko emotivno?

Žene se tako osjećaju nakon rođenja djeteta. Ponekad su to emocije koje ste očekivali: ljubav, sreća, euforija. Međutim, ponekad se mogu javiti osjećaji koje niste očekivali. Mnoge žene osjećaju ravnodušnost, nezadovoljstvo ili razočaranje zbog poroda. Neke se boje priznati da nemaju posebne osjećaje za svoje dijete. Dobiti dijete je nevjerojatno iskustvo, ali nema pravog odgovora što tačno trebate osjećati. Tako razmišljanje vas samo može povući u negativne osjećaje. Ako ne osjećate povezanost sa svojom bebom pustite da vam vrijeme pomogne. Dajte sebi vrijeme koje je vam treba da vratite snagu te pazite na sebe i svoje dijete. Brinuti se za novorođenče nije lako. Uz nedostatak sna, ovaj period u ženinom životu pogodan je da se osjeća anksiozna i depresivno.

Postporođajna tuga je uobičajena u prvim sedmicama. Ako takvi osjećaji potraju više možda patite od postporođajne depresije i najbolje je da se obratite liječniku i razgovarate s bližnjima.

9. Kako ću znati jesam li dobila infekciju?

Nakon vaginalnog poroda najčešća mjesta gdje se razvije infekcija su šavovi, maternica i mjehur. Prvi znakovi infekcije na šavovima su povećana bol koja se ne smanjuje bez obzira što vrijeme prolazi ili što uzimate lijekove protiv bolova. Crvenkasta koža oko šavova, ili zadebljanja ili zelenkasti iscjedak također su znakovi na koje trebate obratiti pozornost. 

Iscjedak s neugodnim mirisom iz vagine, bol u području zdjelice i temperatura mogu biti znak da imate upalu maternice. Miris bi trebao biti više sličan vašem mirisu kada imate menstruaciju. Tijelo žene je jako osjetljivo kada prođe kroz trudnoću i porođaj pa je i mjehur osjetljiv. Simptomi koji mogu ukazati na to su: osjećaj pečenja kada mokrite, često morate piškiti i osjećaj hitnosti kada morate na toalet. Iako nemojte zaboraviti da je normalno da osjećate peckanje oko šavova kada mokrite. 

Važno je naglasiti da ako dobijete temperaturu prvih šest sedmica nakon poroda obavezno posjetite svoj liječnika. U tom osjetljivom periodu nikako nemojte zanemariti te simptome.

10. Kada mogu ponovno imati odnose?

Nakon porođaja i privikavanja na malu bebu u vašem naručju, seks vam sigurno nije na listi prioriteta. Međutim, dobro je znati kada je vaše tijelo spremno za povratak. Opće preporuka je da se treba čekati šest sedmica prije takvog odnosa jer je tijelo još uvijek jako osjetljivo. Postoji veći rizik za razvoj infekcija. Vaša maternica mora zacijeliti na gdje je posteljica bila pričvršćena. Ovaj dio je posebno osjetljiv tijekom spolnog odnosa zbog bakterija. A potrebno je da vrijeme da šavovi i rane zacijele i da se taj dio tijela opusti.

Oporavak nakon carskog poroda – sve što trebaš znati

Carski rez podrazumijeva operativno dovršenje trudnoće za koje je potrebna indikacija/medicinski razlog. S obzirom na situaciju unutar koje dolazi do razloga za carski rez, razlikujemo hitne i planirane (elektivne) operacije.Carski rez je ozbiljna operacija povezana s mogućim rizicima i komplikacijama. Najčešće komplikacije zahvata su infekcija, gubitak krvi, teško cijeljenje rane i povećana intraoperativna i postoperativna opasnost od tromboze.

Oporavak rodilje zahtjevniji je nego iza vaginalnog poroda, a za potpuni oporavak treba nekoliko sedmica. U bolnici se obično ostaje pet dana. Nakon operacije problemi ostaju još neko vrijeme, prilikom kašljanja ili smijanja, a moguće su i tegobe prilikom sjedenja ili stajanja. 

Nakon popuštanja anestezije i lijekova, javlja se bol na mjestu reza. Kateter koji je služio za oticanje urina za vrijeme anestezije više nije potreban. Rodiljama je potrebna pomoć prilikom ustajanja iz kreveta, odlaska na toalet i održavanje higijene. Potrebna im je pomoć i kod kontakta s djetetom s obzirom na to da rodilje ne bi smjele ništa podizati.

Prethodna priča

SMIJU LI TRUDNICE JESTI MED?

Naredna priča

TRUDNA SAM, RIJEČI KOJI MIJENJAJU MNOGE STVARI

Najnovije iz Porod

-->