fbpx

Nakon pet sedmica online nastave: Učenici ponovo u školskim klupama

Nakon pet sedmica održavanja nastave po online modelu, učenici na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde od jutros su ponovo u školskim klupama.  

U skladu s preporukama kriznog štaba i odlukom Vlade BPK Goražde, u školske klupe vratilo se 1943 učenika u osnovne i 789 učenika u srednje škole.

Učenici su ponovo u školskim klupama s tim da imamo dvije škole koje prostorno ne mogu ispuniti određene epidemiološke mjere a riječ je o osnovnoj školi „Fahrudin Fahro Bašelija“ i Srednjoj tehničkoj školi „Hasib Hadžović“ koje će ići po kombinovanom modelu, dan u školi, dan online – kazao je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Arman Bešlija.

Dodao je da se nastava provodi bez problema te najavio da će ministarstvo u saradnji sa školama nastaviti pratiti krizne planove i redovno izvještavati Zavod za javno zdravstvo.

Treba naglasiti da ćemo imati nadoknadu nastave koja je bila planirana do 11. juna, s obzirom na to da je školska godina počela sa zakašnjenjem, tako da će školska godina trajati do 17. juna, izuzev za maturante – pojasnio je ministar.  

Halida Kurtović, direktorica jedne od dvije najbrojnije gradske škole, OŠ „Husein ef. Đozo“, naglašava da su zbog povratka u školu jednako sretni i učenici i nastavnici te ocjenjuje da ništa ne može zamijeniti nastavu u učionici.

Na radost djece i nastavnika, nastavljeno je odvijanje nastave po A modelu uz poštivanje svih epidemioloških mjera, za ukupno 754 učenika. Cilj je održati kvalitet i kontinuitet nastave ali istovremeno sačuvati psihološko zdravlje djece i učiniti da im učenje bude zadovoljstvo – naglašava Kurtović.

Ističe da su se u periodu dok su učionice bile prazne, prosvjetni radnici potrudili ukrasiti školu učeničkim radovima.

Nastavno osoblje se maksimalno trudilo prenijeti znanje učenicima i tokom online nastave te istovremeno oplemeniti školski prostor kako bi pripremili ambijent za povratak djece. Najviše nas raduje dječija želja za školom, tako da se nadamo da će ovu školsku godinu uspješno privesti kraju – istakla je direktorica OŠ “Husein ef. Đozo”.

(Fena, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Manekenka nakon rođenja sina: Nama je tek treća vantjelesna oplodnja uspjela

Naredna priča

Porodični vikend po mjeri Maida Hećimovića

Najnovije iz VIJESTI

-->