fbpx
/

SMIJU LI TRUDNICE JESTI MED?

Vjerovatno je svakom roditelju poznato da djeca mlađa od godinu ne bi trebala jesti med.

Stručnjaci preporučuju da se s medom pričeka jer može nositi bakteriju koja je posebno opasna za dojenčad, prenosi Very Well Family.

Zato je pitanje smiju li trudnice jesti med potpuno prirodno.

No, kako objašnjavaju stručnjaci, posebice ginekolozi, ova slatka i zdrava namirnica je, u većini slučajeva, sasvim sigurna za trudnicu i bebicu.

Od davnina se u medu uživalo kao u ukusnoj hrani, ali i domaćem kućnom lijeku za određene bolesti. Međutim, razlog zašto neki ljudi dovode u pitanje sigurnost meda je taj što ponekad sadrži bakteriju pod nazivom Clostridium botulinum. Ova bakterija može brzo rasti u vašim crijevima i proizvoditi neurotoksine koji dovode do botulizma, rijetke, ali ozbiljne bolesti koja može uzrokovati slabost i paralizu u rukama, nogama, abdominalnom području ili dišnom sustavu.

Međutim, ovaj rizik ne predstavlja opasnost za većinu djece i odraslih ljudi.

– Djeca starija od jedne godine i zdrave odrasle osobe, uključujući trudnice, mogu sigurno konzumirati med jer ih njihov imunološki sustav štiti od svih bakterija koje bi med mogao sadržavati – tvrde nutricionisti.

Međutim, s obzirom na to da je svaka trudnoća drugačija, stručnjaci preporučuju da je dobro posavjetovati se s liječnikom ako imate bilo kakvih dilema.

Prethodna priča

FINSKA: 7 STVARI ZA NAJBOLJE OBRAZOVANJE

Naredna priča

OPORAVAK OD POROĐAJA: 10 PITANJA I ODGOVORA

Najnovije iz TRUDNOĆA

-->