fbpx
////

POČINJE SEZONA PREHLADA Par trikova da djeca budu zdrava

I vi bi, vjerujemo, rado preskočili i jesen i zimu. Uglavnom zbog sezone gripe i prehlade, pada imuniteta, laganih temperatura, nosića koji cure.

No, poneki savjet dobro dođe, kako bi možda mogli i izbjeći da i ove sezone ne moramo stalno iz apoteke do doktora i obratno.

Kad su djeca u pitanju trebali bi obratiti pažnju na sljedeće

Ruke se moraju redovno prati

Jednom kada započne sezona hladnoće, svatko traži način kako izbjeći bolesti. Jedan od jednostavnih načina je redovito pranje ruku. Sve bolesti koje se prenose dodirom, a to uključuje gripu i prehladu, možemo zaustaviti pranjem ruku. Od jutra do sutra. A prije jela naročito. Pa nakon igre. Pa po povratku iz škole ili vrtića. Djeca trebaju usvojiti rutinu redovnog pranja ruku. Sapun i topla voda su blagodet.

Neka piju puno tekućine

Za vrijeme hladnih mjeseci djeci treba davati puno tekućine, čajeva, prirodnih sokova, tople vode.

Redovan san

Za razliku od odraslih djeca trebaju više sna. I naročito je u jesen ili zimu važno da na vrijeme legnu jeer ih većina ustaje još u ranu zoru. U školu ili vrtić. Zimi se smanjuje razina energije, slabi imunitet. Zato je čaša mlijeka prije spavanja dobar način da se završi dan. I mirno utone u san.

Pojačajte vitamin D

Zbog manje sunca nedostaje nam vitamin D. Zato se preporučuje nadoknada. Najbogatiji prirodni izvor vitamina D3 u hrani su ribe, žumanjak jajeta, gljive.

Naravno ne zaboravite i druge vitamine, pa i suplemente koji će ojačati imunitet vaše djece.

Zdrava ishrana

S dolaskom hladnih mjeseci mijenjamo i način prehrane. No, s malo truda i takav način može biti zdrav. Ponudite djeci agrume, u voćnim ili običnim salatama, salate od paprike, sezonskog povrća. Supa bi trebala biti početak svakoga ručka. Djeca obožavaju krompiriće, ali ne moraju biti svakoga dana na jelovniku. Probajte sa žitaricama, prosom, različitim varivima kao prilogom. Poslije ih možete nagraditi slasnim domaćim kolačem od jabuka ili suhog voća.

Prethodna priča

OLDIE BUT GOLDIE 6 potpuno staromodnih strategija odgoja

Naredna priča

VAŽNO PITANJE Kad je vrijeme za drugo dijete?

Najnovije iz Ishrana

-->