fbpx
//

VAŽNO PITANJE Kad je vrijeme za drugo dijete?

Koja je najidealnija razlika u godinama između djece?

Mješavina nade, snova, zdravlja, okolnosti, upravo tako nekako gledamo na planiranje drugog djeteta.

Puno je pitanja, na koja trebamo odgovor, a neka od najčešćih, pa možda i krucijalnih postavljamo upravo ovdje.

Koja je najbolja razlika u godinama između djece?

Ne postoji pravilo, ali se smatra da je razlika od 3 godine najbolji izbor, ako je moguće izvesti.

Starije dijete moći će se brinuti o svom bratu ili sestri.

Teško je tačno odrediti da li je manja ili veća razlika poželjnija, jer postoje braća i sestre koji su bliži u godinama a ne uklapaju se, dok postoje oni između kojih je veća razlika i uvijek su tu jedni za druge. 

Vjerovatno ćete pomisliti na vlastito djetinjstvo, i kako ste vi to proživjeli. Ako ste imali brata ili sestru, a između vas je bila razlika veća od 5 godina i niste se slagali, šanse su da ćete se odlučiti da razlika u godinama između vaše djece bude manja. Moguće je da će i samo prvo dijete tražiti brata ili sestru, pa će to utjecati na vašu odluku. Ipak, postoje roditelji koji dugo rade i ne mogu se zamisliti s dva manja djeteta. Kad god se odlučite, to je uredu.

Koliko brzo možete zatrudniti nakon prvog poroda, i je li to moguće ako dojite?

Ako vaše tijelo ne proizvodi mlijeko, ponovo će početi vaš ciklus ovulacije oko 6 sedmica do 3 mjeseca nakon poroda. Ako često dojite, vjerovatno ćete početi ovulirati za 6 ili više mjeseci. Čak i ako niste imali menstruaciju od poroda, to ne znači da ne možete zatrudniti, zato što mnoge žene ovuliraju prije prve menstruacije. Ako planirate imati odnose, ali ne i dijete – koristite zaštitu. Ako odlučite imati drugo dijete, ne zaboravite da će biti teže zatrudniti dokle god dojite.

Koji su rizici brzog začeća nakon poroda?

Da bi se smanjio rizik kod beba i komplikacija, preporučuje se da pričekate 18 do 24 mjeseca nakon poroda da zatrudnite, pogotovo ako ste prije imali pobačaj ili prijevremeni porod. Ako ste u dobrom zdravstvenom stanju, 6 mjeseci čekanja je dovoljno. Bitno je da ste vi psihički i mentalno spremni i zdravi.

Kako znati da ste spremni na novu trudnoću?

Trudnoća može biti zahtjevna po ženino tijelo, zato morate biti poprilično zdravi. Gestacijski dijabetes, visok krvni pritisak, povećana tjelesna težina ili ozljeda od ranije trudnoće mogu biti riskantni i za mamu i za bebu. Uzmite vremena da vratite balans i dopustite tijelu da se u potpunosti oporavi. Mentalno zdravlje je također bitno. Dvoje manje djece može biti iscrpljujuće, pogotovo ako žena ima mentalnih problema i loše spava. 

Koliko dugo nakon carskog reza možete zatrudniti?

Zavisi od toga da li želite idući put roditi prirodnim putem. Prirodni porod predstavlja manje rizika, zato mnoge mame koje su rađale carski rez žele idući put pokušati prirodno roditi.  Međutim, može doći do rupture materice, i što je kraći period između poroda veći je rizik. Ruptura materice je rijetka ali opasna po život i mame i bebe, pa se savjetuje da pričekate bar 18 mjeseci nakon carskog reza.

Šta ako vaše prvo dijete ima zdravstveni problem ili invalidnost?

Stručnjaci kažu kako to ne bi trebalo utjecati na razliku između godina djeteta, ali se neke druge stvari trebaju uzeti u obzir. Ako dijete ima neku invalidnost, roditelji se trebaju posavjetovati o genetici prije začeća drugog djeteta, i savjetovati se s doktorom ako treba uzimati neke suplemente. S druge strane treba uzeti u u obzir vašu energiju, ako je vaše prvo dijete zahtijevno ili se o njemu puno brinete.

Kakvu ulogu igra dob majke? 

S godinama se smanjuje plodnost kod žena, pogotovo nakon 35. godine. Veći je i rizik od pobačaja nakon 30. godine i kasnije. Ako žena ima preko 35 godina, savjetuje se da se izbjegava ponovno začeće prvih 6 mjeseci, jer postoji veći rizik od preranog poroda. 

Prethodna priča

POČINJE SEZONA PREHLADA Par trikova da djeca budu zdrava

Naredna priča

DOBAR IZBOR Barem jedna užina svakoga dana

Najnovije iz Put do trudnoće

-->