fbpx

Pedagoginja Zada Agić za Kidsinfo: Deset snažnih poruka za roditelje

Zada Agić je 24-godišnja pedagoginja, buduća magistrica, koja ima skoro šestogodišnje iskustvo kada je riječ o radu u pedagoško-psihološkoj domeni. Osnivačica je edukativne stranice za djecu i roditelje “Asr_edu” na kojoj objavljuje članke i sadržaje, a sa ciljem pružanja podrške, savjeta i prijedloga.

Zada za naš portal piše o roditeljskoj ulozi i daje deset snažnih poruka koje će pomoći roditeljima. U nastavku pročitajte njen tekst.

U brzoj svakodnevici, pod različitim uticajima iz okoline, često zaboravimo važnost roditelja u životu djeteta i odgovornosti koje uloga roditelja nosi sa sobom. Da li ste se ikada zapitali kako to izgledate u očima vašeg djeteta? Veliki izazovi roditeljstva su puni iskušenja i zahtjevaju stalno i neiscrpno ulaganje u odnose između roditelja i djece.  

Porukama i savjetima u nastavku nastojim doprijeti do roditelja uz poseban naglasak na veličinu i vrijednosti koje njihova uloga ima u životu djeteta.

  • Povećati svjesnost da je biti roditelj velika titula, nosi poseban paket odgovornosti. Djeca su dar i u svakoj situaciji to treba biti podsjetnik.
  • Budite djetetu vodilja i nemojte ga sputavati u njegovim interesima, željama i ciljevima. Kroz zajedničke razgovore i vrijeme koje provodite, nastojte da ispitate vještine, sposobnosti, te da podržite pozitivna ponašanja.
  • Ne upoređujte svoje dijete s drugom djecom jer je svako dijete dragulj i individua za sebe. U svojoj ličnosti krije velike riznice neotkrivenih talenata i mogućnosti.
  • Odvojite vrijeme za djecu, igru i zajedničke aktivnosti. Sve obaveze će se riješiti, kućni poslovi neće pobjeći, ali odrastanje djece ne možemo zaustaviti.
  • Prilagođavajte informacije na dnevnoj osnovi uzrastu vaše djece. Ukoliko je potrebno objasniti neku novost ili donijeti odluku, uradite to na kreativan i promišljen način. Usporite kako bi dijete moglo slijediti vaše korake.
  • Prepustite djetetu mogućnost da donosi odluke, posebno ukoliko se radi o vlastitim pitanjima, pa iako postoji mogućnost da pogriješe iz toga mogu naučiti.
  • Mali koraci grade velike heroje. Omogućite djetetu da od najranijeg perioda odrastanja obavlja samostalno različite aktivnosti. Možda na samom početku neće biti lagano, ali zasigurno će kasnije biti kvalitetno. Kada roditelji samoincijativno preuzimaju te radnje, šaljemo djeci odgovor da nisu dovoljno dobri u tome.
  • Ko radi, taj i griješi. Smanjite očekivanja na samom početku oko savladavanja školskog sadržaja, ne očekujte radove bez greške. Upravo će one da izgrade vještine i da ukažu na to da uvijek možemo biti bolji ako uložimo više napora u određenu aktivnost.
  • Budite djetetu stalna podrška, pa i onda kada upućujete kritiku. Nastojte da pohvalite sve djetetove dobre strane, ističući važnost istih. Također, uputiti kritiku na pravi način je veliki izazov. Uvijek izdvojite pozitivna ponašanja, a onda ono što bi djeca trebala uraditi bolje, sa više energije i pažnje naglašavajući da vjerujete u njih i mogućnost ispravljanja i dogovaranja.
  • Vaša ljubav je djetetov pokretač, motivacija, i emotivna hrana. Vaša uloga  roditelja je u životu djeteta nezamjenjiva i vi ste oni koji najbolje poznaju svaki djetetov pokret, reakciju i dodir. Zato nastojte održavati tu energiju, i biti prva osoba kojoj će se dijete obratiti u svim emocionalnim stanjima, i smatrati vas prvim osobama dosljednima da s vama podijeli dan i vrijeme.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Interijer: Zavirite u dom omiljenog turskog glumačkog para

Naredna priča

Autoritativni stil: Roditeljski trikovi Kate Middleton

Najnovije iz RODITELJI

-->