fbpx

Autoritativni stil: Roditeljski trikovi Kate Middleton

Britanski princ George i njegova sestra Charlotte su često s roditeljima, prije pandemije korona virusa, učestvovali u kraljevskim aktivnostima, a ono što su fanovi ove porodice primjetili je da su mališani uvijek mirni i poslušni. Najmlađi član kraljevske porodice, princ Louis za to, još uvijek, nije dobio priliku, a vjeruje se da će i on, kada je o ponašanju riječ, slijediti primjer starije sestre i brata.

Naime, iako je riječ o maloj djeci za koju je u tom uzrastu normalno da priređuju tantrume i da budu radoznali, mališani vojvotkinje i vojvode se u svakoj prilici ponašaju vrlo lijepo i disciplinovano, a upravo to je podstaklo stručnjake da analiziraju kako, prije svega Kate, postupa sa svojom djecom i koje to roditeljske trikove koristi.

Tako Rebecca Chicot, autorka knjige “Mirno i srećno dijete ranog uzrasta”, britansku vojvotkinju definiše kao toplu i osjećajnu majku.

To se zove autoritativan stil roditeljstva i danas se preporučuje. Tako je nazvan u poređenju s autokratskim roditeljstvom koje se ohrabrivalo u nekim krugovima u viktorijanskim vremenima – kazala je ona.

Ipak, mnogima nije jasno kako Kate uspijeva da njeni mališani u svakoj prilici budu poslušni i da ne krše protokole. Chicot je prepoznala glavne vojvotkinjine metode:

Stroga je kad zatreba

Taj stav podržava i britanski The Sun u kojem se često piše o tome kako se vojvotkinja ne libi da u javnosti kritikuje svoju djecu. Jedna od najpoznatijih fotografija koje svjedoče o tome je ona na kojoj Kate na vjenčanju svoje sestre kritikuje sina jer se ponaša neprikladno.

Svakom roditelju je teško da vaspitava dijete u javnosti. Djeluje kao da je ona odlična u uspostavljanju toplog kontakta dodirom glave, što je lijepa veza – objašnjava Chicot.

Ne obraća se djeci s visine

Chicot ističe da se Kate, kada razgovara sa svojom jdecom, spušta u njihovu ravan kako bi uspostavila kontakt očima, a to radi i njen suprug.

Ona ima divan balans između osjećajnosti i umjerenih granica. Ne očekuje od djece da se ponašaju kao “mali odrasli” i zna da djeca prolaze kroz krajnje normalne faze kao što su tantrumi – objašnjava Rebecca.

Pušta ih da budu šašavi

Kada se princeza Charlotte isplazila na jednom dobrotvornom događaju 2019. godine, njena majka je nije izgrdila nego se nasmijala.

Kao i svako obično dijete. Ne možete da kontrolišete svaki pokret. Kateina reakcija je bila fantastična – smatra doktorica Chicot.

Gestikulacijom pokazuje da je ozbiljna

Kate je nekoliko puta uslikana kako podiže kažiprst kako bi svojoj djeci pokazala da je ozbiljna ukoliko pređu granicu. Kada je jednom prilikom tokom ovakve grdnje primjetila da se princeza Charlotte rastužila, Kate se spustila pored nje.

Kada se Charlotte rastužila, čučnula je i tiho pričala s njom. To pokazuje i čvrstinu i toplinu – objašnjava doktorica.

Kako je jednom prilikom pisao Radar Online, kada njena djeca pretjeraju kod kuće, ona ih zamoli da naprave pauzu i okupe se oko knjige ili slagalice.

Iako je čvrsta kada je riječ o djeci, Kate je u jednom razgovoru rekla da joj je omiljeni dio majčinstva to što dobija zagrljaje od svoje djece – pisao je Daily Mail.

(glossy.espreso.co.rs, Kidsinfo.ba)



Prethodna priča

Pedagoginja Zada Agić za Kidsinfo: Deset snažnih poruka za roditelje

Naredna priča

Poznati glumac iskreno: Sretan sam što imam kćerke

Najnovije iz Celebrity roditelji

-->