fbpx

Naida Kundurović Zečević o dojenju: 20 mjeseci čiste ljubavi

Poznata novinarka Naida Kundurović Zečević na svom je Instagram profilu postavila fotografiju na kojoj doji kćerku Aju, a ispod je napisala emotivnu poruku.

20 mjeseci čiste ljubavi, neizmjerne bliskosti, topline, neopisivog osjećaja i komparacije sa bilo čime na ovome svijetu; ali i velikog odricanja, žrtve, nespavanja, umora, frustracije, bola. Dojenje je sve to. I mnogo više. Dojenje je, sada znam, božanski portal kroz koji Majka odgaja, njeguje, usmjerava, liječi i tješi svoje Potomstvo. Nisam bila spremna za ovo putovanje koje traje već više od godinu i pol, ljubljena moja Djevojčice, ali sada znam da si me upravo ti spremila i povela za ruku. Znam da ti dajem PHD za Život i zato sve vrijedi. Hvala ti – napisala je ona.

Podsjećamo, Naida je o majčinstvu govorila za Kidsinfo.

O mnogim stvarima se u našem društvu ne govori. Jedna od njih su svakako oni izazovni aspekti majčinstva. To je ogromna životna promjena i tranzicija, ali i tema koja se nastoji pokazati samo kroz, takozvane, pinky naočale. Rekla bih da je ogroman raspon emocija kroz koje žena prolazi, naravno zajedno sa suprugom. Recimo jedna od tema jeste da dolazak djeteta mijenja apsolutno sve, suštinski mijenja život. To je jedna od najizazovnijih uloga koju možemo dobiti i mi još mnogo stvari nismo osvijestili, još uvijek tapkamo u mraku. Mnogo žena ne priča o nespremnosti da postanu majke i  svim izazovima. Tu je, prvenstveno, gubitak osjećaja slobode, a često i nedostatak socijalne, emotivne, a rekla bih i praktične podrške. Većina mama se danas, nažalost, prečesto osjeća nedovoljno dobro, neadekvatno, neispunjeno, možda čak i poraženo, ali je prisutan stid da to s nekim podijele i priznaju. Grupe podrške, koje su u zapadnim društvima rasprostranjene, kod nas se tek stidljivo formiraju i zovu žene da formiraju ženske krugove podrške gdje bi mogle naći, možda, i adekvatnu psihološku pomoć što apsolutno nije bauk. Kao budući terapeut se namjeravam posvetiti više tim temama jer i kao majka i kao terapeut mislim da je jako bitno da imamo te krugove podrške. Pritisak na novopečene majke da odmah po porodu budu fit, lijepe, uređene, da savršeno održavaju kućanstvo i da se što prije vrate na posao apsolutno je suprotan prirodnom procesu majčinstva. Treba da shvatimo da je mnogo tema o kojima se ne priča i da je, zapravo, možda najveća tema to zašto je moderno majčinstvo, ponekad,  tako frustrirajuće. Ima toliko ideja i očekivanja u tome šta to znači biti majka da se nekada izgubimo u svemu tome. Slabo se priča i o postporođajnoj depresiji, zatim, o sukobu sa suprugom prilikom dolaska novog člana u porodicu. To je isto tako jedna od tema koju, vidim, vrlo rijetko spomenu u medijima. Da ne pominjem lični istup poznate osobe koja bi pomogla mladim mama da shvate da je to sasvim normalna stvar i da je to proces kroz koji svi prolaze. Mogla bih najbrajati još mnogo tema – rekla je ona, između ostalog, u intervjuu koji možete pročitati ovde.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Moda: Zimski outfiti po mjeri Suzane Huseinbegović

Naredna priča

Jasna Bajraktarević: Istine i zablude o marihuani i drugim drogama

Najnovije iz Dojenje

-->