fbpx

Renata Krstanović, stručnjakinja XY roditeljskog savjetnika: Postporođajna depresija kod očeva

XY Roditeljski savjetnik na svojoj Facebook stranici  objavljuje savjete Renate Krstanović, geštalt psihoterapeutkinje i dipl. psihologinje koja piše o aktuelnim temama. U današnjem tekstu Renata govori o postporođajnoj depresiji kod očeva.

U nastavku pročitajte njen tekst i ne zaboravite da se stručnjacima iz XY Roditeljskog savjetnika, koji je dio online platforme Asocijacije XY, možete obratiti za besplatnu psihološku pomoć putem njihove Facebook stranice koja je dostupna na ovom linku. 

Iako postporođajnu depresiju vežemo isključivo za majke, neophodno je znati da se psihološke teškoće nakon dolaska bebe na svijet mogu javiti i kod očeva. Novi očevi, kao i majke, mogu osjetiti anksioznost i depresiju. Ove simptome često ne prepoznajemo, a nekada ih i zanemarujemo.

Zbog neinformisanosti, osjećaja srama i problema da izraze ono što osjećaju, te sklonosti da umanjuju ili negiraju simptome, muškarci rijetko zatraže pomoć.  Bitno je naglasiti i uvjerenje koje je još uvijek ukorijenjeno, a to je da muškarci trebaju biti jaki i ne smiju pokazivati emocije.

Početak postporođajne depresije kod majki  je, uglavnom, u ranom poslijeporođajnom razdoblju dok depresija kod muškaraca obično počinje kasnije; u prvih 12 mjeseci nakon  porođaja, a najčešće 3 do 6 mjeseci nakon porođaja.

Postporođajna depresija je stanje u kojem  se javljaju mnoge zbunjujuće emocije. Najčešći simptomi su: zbunjenost, umor, manjak energije, osjetljivost i ranjivost.  Ove promjene pripisujemo, uglavnom, hormonalnoj promjeni u tijelu žene, što nije slučaj  kada je riječ o očevima.

Kako onda dolazi do postporođajne depresije kod muškaraca?

Kao i kod majki, ne postoji jednostavan odgovor. Iznimno stresni i emotivno obojeni događaji  (rođenje djeteta) mogu biti okidači koji  će izazvati depresivno stanje.  Počinje nova, jedna od najbitnijh faza u životu, koja vrlo često uzrokuje psihološke smetnje koje nazivamo smetnjama prilagodbe. Ako one potraju više sedmica i postanu intezivnije, tada govorimo o depresiji.

Do povećanja intenziteta emocija može doći i zbog veće finansijske odgovornosti, promjene u životnom stilu i odnosima s partnerkom, a sve u kombinaciji s neispavanošću i/ili iscrpljujućim poslom.

Sniženo raspoloženje, neredovno spavanje, razdražljivost, manjak snage, smetnje koncentracije, iritacija, manjak samokontrole, neraspoloženje, naglašene promjene u tjelesnoj težini, osjećaj bespomoćnosti, gubitak interesa za svakodnevne aktivnosti, stalni osjećaj umora ili psihički nemir su samo neki od simptoma depresije kojima se može opisati emocionalno i psihičko stanje, te funkcionisanje kod određenog broja očeva.

Iako su informacije, savjeti i podrška dostupni danas više nego ikada, kada su u pitanju očevi vrlo malo pažnje posvećujemo njihovoj pripremi i prilagođavanju na roditeljstvo. Nerijetko se s novom ulogom oca sretnu na samom porođaju (samo prisustvo, iako vrlo korisno iskustvo,  može ostaviti određene posljedice posebno prisustvovanje bolovima koje doživljava partnerka i nemogućnost da joj pomogne).

Za sva dodatna pitanja obratite se psihološkom savjetovalištu XY Roditeljskog savjetnika. Usluge savjetovališta su besplatne, a možete ih kontaktirati putem e-mail adrese, privatnom porukom na stranici ili pozivom na  broj telefona.

(XY roditeljski savjetnik, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Sabrina Tubić o petom i šestom mjesecu trudnoće: Kilaža, bolovi i savjeti

Naredna priča

Ilda Humić: Moje iskustvo s trudnoćom i porođajem

Najnovije iz Samo za Tatu

-->