fbpx

Znakovi da imate previše mlijeka

Mnoge se mame brinu imaju li dovoljno mlijeka za podojiti dijete, no u stvari je puno češća situacija da ga imaju i previše.

Kako nastaje previše mlijeka u grudima?

Previše mlijeka u grudima često mame uzrokuju izdajanjem jer žele stvoriti zalihe. Na primjer, mnoge žene u prvim sedmicama trudnoće izdajaju mlijeko kako bi napravile višak i pohranile ga u zamrzivač.

Sve to izdajanje može potaknuti tijelo da radi na “višem nivou”, a u grudima nastaje više mlijeka nego što je u stvari djetetu potrebno.Ako niste sigurni je li to situacija i kod vas, provjerite ovih sedam znakova koji sugeriraju da se radi o prevelikoj količini mlijeka:

Grudi se ubrzano pune

Neke mame osjećaju kako im se grudi pune ubrzano nakon hranjenja iako je dijete dobro jelo. U ranim sedmicama to može značiti da se vaše grudi prilagođavaju potrebama djeteta i proizvode toliko da mu bude dovoljno.

No, ako se to nastavi ponavljati i grudi se i nakon nekoliko tjedana i dalje prekomjerno pune te postanu kvrgave i bolne, znači da vjerovatno imate višak mlijeka.

Blokirani kanali ili mastitis

Ako se u grudima stvara previše mlijeka, bez obzira na to koliko dijete pojede, vjerovatno će ipak nešto ostati. Taj zaostali višak na žalost može začepiti kanale te dovesti do bolnog mastitisa.

Refleks brzog otpuštanja

Mamama koje imaju preveliku zalihu mlijeka često se dogodi refleks “brzog otpuštanja”. Prepoznat ćete ga po tome što će vam mlijeko doslovno štrcati u mlazu iz dojke ako se dijete tokom hranjenja iz nekog razloga odvoji od nje.

Dijete vam je jako napuhnuto i često ima vjetrove

Ako beba zbog mamine prevelike zalihe pije više mlijeka nego što je potrebno, to može rezultirati nemirom. Taj nemir očitovat će se jačim plačem, bebu ćete u to vrijeme jako teško uspavati, izvijat će se u luk i praviti grimase, privlačit će koljena prsima.

Veliki dobitak na težini

Beba će uz preveliku zalihu mlijeka “nabaciti” nešto veću težinu nego što je prosjek kod djece njezine dobi.

Obilna količina kakice

Ako mama ima veliku količinu mlijeka, vjerovatno će njezino dijete češće jesti. No, tada se također može dogoditi da mu doslovno “uđe na jedan otvor” te smjesta izađe na drugi. Dakle, beba može kakati za vrijeme podoja, nakon podoja, između dva podoja. Kakica takvog djeteta često je zelena i pjenasta. 

Često piškenje

Beba čija mama ima prekomjernu zalihu mlijeka, često i piški. Njezine pelene su uvijek pune i teške, a dobar vam je pokazatelja ako u 24 sata trebate promijeniti 10 i više pelena.

Bljuckanje

Bljuckanje je uobičajena pojava, no dijete čija mama ima prekomjernu zalihu mlijeka bljuckat će nakon svakog obroka.

(pitajmamu.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Zašto uživamo u filmovima koji nas rastužuju?

 

 

Prethodna priča

Zašto uživamo u filmovima koji nas rastužuju?

Naredna priča

8 razloga zašto autosjedalice spašavaju život djeteta

Najnovije iz Samo za Mamu

-->