fbpx

Naida Kundurović Zečević za Kidsinfo: Aja je donijela ono što mi je u životu bilo potrebno

Za novinarku i jednu od omiljenih regionalnih TV ličnosti, Naidu Kundurović Zečević, prethodna godina bila je jedna od najsretnijih. Naime, ona je sa suprugom Esadom dobila kćerku Aju, a zajedničkim snagama su ostvarili i nove poslovne uspjehe. Upravo to su teme o kojima je, između ostalog, govorila za naš magazin.

Vrijeme koje smo proveli s ovom tročlanom porodicom iskoristili smo za fotografisanje, a već pri prvom susretu je bila i više nego očigledna pozitivna energija kojom svi članovi Naidine porodice zrače.

Kidsinfo: Nekada ste na društvenim mrežama pisali o putovanjima, intervjuima i novinarskom poslu, a sada, čini se, najčešće o majčinstvu. U čemu Vas je ova životna uloga najviše promijenila?

Naida: Aja, moja Sunčeva djevojčica kako je odmilja zovem, 11. marta puni deset mjeseci. Sada, kroz ove mjesece koji su prošli, mogu da dam neku konstataciju kako je to, zapravo, biti majka jer mi se čini da u prvim mjesecima ne bih bila u stanju dati realan prikaz slike. Prvo, zato što žena s porođajem nekako tek ulazi lagano u ulogu majke. To je ipak proces i kako kažu: „Ne samo da se beba rađa, već i majka“. S dolaskom Aje je rođena i neka nova Naida. Sve ovo što ste naveli; putovanja, intervjui i novinarski posao je sada malo više gurnuto sa strane, što je i logično jer beba u prvoj godini traži potpunu majčinu podršku. Ja sam se s velikom radošću posvetila Aji zato što je ona mnogo željena i čekana beba. S druge strane bih rekla da se sve nekako usporilo. Moj život je prije bio sinonim za brzinu, adrenalin, avanturu i promjenu. Sada je potpuno suprotno od toga i sada su tu mir, stabilnost, rutina, usporenost i, na neki način, smiraj i oaza. Sve ono što je nekada bilo drugačije sada mi je postalo, na moje veliko iznenađenje, isto tako blisko. Malo sam se i plašila toga i  prvih, sigurno, pola godine je bilo izazov, međutim kako vrijeme odmiče čini mi se da, zapravo, pokušavam privoliti tu promjenu, prigrliti je i shvatiti da mi je bila potrebna. Tako da je Aja donijela nešto što je, zapravo, u mom životu bilo i potrebno.

Kao i svaka mlada mama sam u trudnoći, a i poslije rođenja djeteta, čula dosta priča o tome kako je ispravno, šta nije dobro, kako bi trebalo da bude, šta kažu savjeti i tako dalje. Mislim da je vječna dilema kako, zapravo, opstati u moru te buke i tih nekih glasova

Kidsinfo: Kada govorimo o djetinjstvu odrasli se, najčešće, sjećaju fragmenata. Šta biste voljeli da Aji bude asocijacija na ova period života?

Naida: Kada se sjećam najljepših fragmenata djetinjstva neminovno me vuče na jedno zdravo djetinjstvo u kojem sam bila okružena ljubavlju rahmetli nane i dede s kojima sam odrasla, na bezbrojna igranja vani s lastišem i na neke igre s mnogo djece u ulici, prije interneta i prije kompjutera. Sretna sam što je moje djetinjstvo obilježeno boravkom vani. Voljela bih da Aja ide u skladu s trendovima, vremenom i društvom, ali s druge strane bih voljela i da se sjeti boravka u prirodi i na otvorenom, nekih divnih klasičnih dječijih aktivnosti kao što su trčanje, skakanje, plivanje ili bavljenje  sportom. Sve to, naravno, podržano porodicom u nekom harmoničnom krugu ljubavi i, naravno, začinjeno pjesmom i plesom. Često, kada tokom dana ostajem s njom, odvrnem neku muziku i rasplešem se s njom u naručju i pjevam joj. Voljela bih da bude melodična i da se sjeća  nota kojima su sve aktivnosti bile prožete.

Kidsinfo: Koje su to vrijednosti kojima su Vas roditelji naučili, a za koje znate da ćete nastojati prenijeti na kćerku?

Naida: Čovjek je neodvojiva spona od, ne samo roditelja, nego i cjelokupne linije predaka. Ima naša divna izreka koja kaže da ne pada jabuka dalje od stabla i ja se slažem s tim. Voljela bih, u kontekstu napretka, da Aja bude sve ono što ja, možda, nisam bila, kao što sam ja, možda, u nekim stvarima, ostvarila više nego moji roditeljim. Mislim da je to divan proces evolucije prije svega, ali sam one istinske vrijednosti definitivno naslijedila od roditelja. Često ističem da je to jedna predivna baza koja mi je dala sigurnost i forcu da uspijem u svakoj svojoj nakani kasnije u životu. Prije svega bih izdvojila jedno dubinsko poštovanje prema svakom čovjeku koje sam naslijedila od svojih roditelja. Kao ljudi koji su cijeli život živjeli na raznim kontinentima i putovali, oni su u mene usadili, prije svega, poštovanje prema svakom čovjeku bez obzira na vjeru, religiju, naciju, kulturu, pa čak i boju kože s obzirom da su živjeli i u Africi i uvijek među drugim i drugačijim ljudima. I ta neka poniznost i skromnost koje su me uvijek držale čvrsto na zemlji, bez obzira koliko zarađujemo i kojim poslom se bavimo. Uvijek smo se trudili osvrtati na one koji imaju manje i  na one kojima je pomoć potrebna. Voljela bih da Aja od mene naslijedi taj jedan humanitarni, empatski aspekt, pogotovo u ovom svijetu u kojem vidimo da nismo svi blagoslovljeni s jednakim mogućnostima i prilikama. Voljela bih da moje dijete zna kako je najvažnije ostati čovjek s velikim slovom „Č“ i pružiti ruku onome za koga mislimo da mu je pomoć potrebna, te biti ljubazan, uvijek skroman i ponizno koračati ovim svijetom. Znamo koliko je sve prolazno i koliko smo mi od danas do sutra, kao trag koji ostaje na nebu iza aviona. Potrudimo se da to postojanje bude na neki način opravdano većim ciljem.

Kidsinfo: Postoji li „tajna“ ili barem savjet za uspješno roditeljstvo?

Naida: Kao i svaka mlada mama sam u trudnoći, a i poslije rođenja djeteta, čula dosta priča o tome kako je ispravno, šta nije dobro, kako bi trebalo da bude, šta kažu savjeti i tako dalje. Mislim da je vječna dilema kako, zapravo, opstati u moru te buke i tih nekih glasova. Oni neupitno mogu biti dobronamjerni, ali meni je bio veliki izazov održati neki svoj mir i raditi po instinktu. Možda najvrijedniji savjet koji sama dala samoj sebi, a dala bih ga i svakoj majci ili onoj ženi koja to planira da bude jeste taj da sluša sebe. Naravno, to da slušate sebe ne znači da odbacujete svaki savjet. Mislim da svaka majka, ukoliko je zaista budna i svjesna što je preduslov, instinktivno zna šta je dobro za njeno dijete. Ja sam mnogo slušala sebe i nisam pogriješila, a to vidim s Ajom oko nekih stvari i zaista mi je drago. Znamo da istina leži u nama samima, oko čega god da je riječ, pa i oko te predivne, neraskidive veze između majke i djeteta. Ukoliko majka uči, istražuje, edukuje se, svjesna je i budna i želi najbolje za svoje dijete, onda apsolutno treba slušati sebe. Neiskusne, mlade i preplašene majke pune strahova i neke anskioznosti, što je isto tako normalno, ohrabrujem da se edukuju, ali iz ispravnih izvora. Ne od komšinice, s foruma ili interneta, već da uzmu neke divne knjige za čitanje. Postoji niz dobrih naslova od provjerenih izvora koji nam mogu pomoći i usmjeriti nas u prvim mjesecima i godinama djetetovog života.

Kidsinfo: O kojim stvarima vezanim za majčinstvo se ne govori dovoljno?

Naida: O mnogim stvarima se u našem društvu ne govori. Jedna od njih su svakako oni izazovni aspekti majčinstva. To je ogromna životna promjena i tranzicija, ali i tema koja se nastoji pokazati samo kroz, takozvane, pinky naočale. Rekla bih da je ogroman raspon emocija kroz koje žena prolazi, naravno zajedno sa suprugom. Recimo jedna od tema jeste da dolazak djeteta mijenja apsolutno sve, suštinski mijenja život. To je jedna od najizazovnijih uloga koju možemo dobiti i mi još mnogo stvari nismo osvijestili, još uvijek tapkamo u mraku. Mnogo žena ne priča o nespremnosti da postanu majke i  svim izazovima. Tu je, prvenstveno, gubitak osjećaja slobode, a često i nedostatak socijalne, emotivne, a rekla bih i praktične podrške. Većina mama se danas, nažalost, prečesto osjeća nedovoljno dobro, neadekvatno, neispunjeno, možda čak i poraženo, ali je prisutan stid da to s nekim podijele i priznaju. Grupe podrške, koje su u zapadnim društvima rasprostranjene, kod nas se tek stidljivo formiraju i zovu žene da formiraju ženske krugove podrške gdje bi mogle naći, možda, i adekvatnu psihološku pomoć što apsolutno nije bauk. Kao budući terapeut se namjeravam posvetiti više tim temama jer i kao majka i kao terapeut mislim da je jako bitno da imamo te krugove podrške. Pritisak na novopečene majke da odmah po porodu budu fit, lijepe, uređene, da savršeno održavaju kućanstvo i da se što prije vrate na posao apsolutno je suprotan prirodnom procesu majčinstva. Treba da shvatimo da je mnogo tema o kojima se ne priča i da je, zapravo, možda najveća tema to zašto je moderno majčinstvo, ponekad,  tako frustrirajuće. Ima toliko ideja i očekivanja u tome šta to znači biti majka da se nekada izgubimo u svemu tome. Slabo se priča i o postporođajnoj depresiji, zatim, o sukobu sa suprugom prilikom dolaska novog člana u porodicu. To je isto tako jedna od tema koju, vidim, vrlo rijetko spomenu u medijima. Da ne pominjem lični istup poznate osobe koja bi pomogla mladim mama da shvate da je to sasvim normalna stvar i da je to proces kroz koji svi prolaze. Mogla bih najbrajati još mnogo tema.

Mnogo žena ne priča o nespremnosti da postanu majke i  svim izazovima. Tu je, prvenstveno, gubitak osjećaja slobode, a često i nedostatak socijalne, emotivne, a rekla bih i praktične podrške. Većina mama se danas, nažalost, prečesto osjeća nedovoljno dobro, neadekvatno, neispunjeno, možda čak i poraženo, ali je prisutan stid da to s nekim podijele i priznaju

Kidsinfo: Šta za Vas predstavlja porodica?

Naida: Porodica je za mene mjesto odmora i sigurno mjesto. Primarna porodica mi je, kao i većini ljudi, predivna oaza u kojoj mogu napuniti baterije, odmoriti se i biti ono što jesam. Tu sam podržana, sigurna i zaštićena. I u sekundarnoj porodici s Esom, Ajom i s Noche, da ne zaboravimo važnog člana, imam osjećaj cjeline i punoće života, radosti postojanja i, na kraju krajeva, nekog većeg smisla koji se, definitivno, proteže izvan nas samih, izvan egoizma i lične satisfakcije. Više je usmjereno na to je proširenje vrste, na to nešto predivno što se stvori od vas  i samim tim živi, raste i napreduje iz dana u dan pred vašim očima. Taj dom je protkan ličnim pričama, posebnim anegdotama i doživljajima koje svaka porodica ima.

Kidsinfo: Kakva je Aja djevojčica?

Naida: Suprug i ja smo prije nekoliko dana sjeli i zapisali prve osobine koje smo primjetili kod nje za ovih deset mjeseci koliko je s nama, a koje su itekako dio karaktera i ličnosti. Prvo smo, definitivno, primjetili da ima apetita. Aja je dijete koje toliko voli da jede. Sjećam se drugi dan nakon porođaja, babica mi je donijela Aju u porodilištu i rekla: „Gospođo draga, ovo dijete je zaista divno i evo sva djeca jedu, ali što vaša čeif. Kada jede, imam osjećaj da cokće jezikom“. Tome smo se toliko grohotom smijali i ispostavilo se da je to svakim danom sve više istina. Još uvijek je dojim, ali od šestog mjeseca joj uvodim mnoge dohrane, tako da ne postoji apsolutno niti jedna namirnica koju ne voli i uvijek mumlja kada jede. Veliki je hedonista, biće, izgleda, u životu i u drugim aspektima hedonista. Primjetila sam da je dosta otporna, nekako čvrsta. Kada padne, nastavi i ne plače, a kada se udari nastavi kao da ništa nije bilo. Svoja je. Možda to duguje horoskopskom znaku bika, nekako je čusta, što bismo rekli. Vedra je što mi je posebno drago. I ja sam bila vedro dijete, kada bih oči otvorila prva stvar bi bila da se nasmijem, a tako i Aja. Prva stvar koju uradi kada oči otvori jeste da se smije i generalno se smije i nepoznatim ljudima, a pred spavanje se zakoceni od smijeha. Osim što je vedra, vidim i da je socijalno biće. Mnogo voli ljude i dodire i ne boji se nepoznatih, što je divna stvar. Pruža ruke ljudima i vidim da uživa u kontaktu. Dosta je pronicljiva i ima taj ljudski touch, što bi rekli. Usmjerena je prema ljudima i životinjama, a odrasta sa svojom Noche, crnom mačkom. Već vidim da će voljeti i ljude i životinje, što me izuzetno raduje.

Kidsinfo: Jedna ste od onih osoba koje vrijeme rado provode u prirodi, a volite i putovanja. Možete li našim čitateljima predložiti bh. destinacije koje se mogu obići s malom djecom?

Naida: Vječiti sam zaljubljenik u BiH i to znaju svi ljudi koji me prate na društvenim mrežama. Znaju da koristim svaki trenutak da promovišem ljepote naše zemlje. Bez obzira što sam živjela na tri kontinenta i obišla bezbroj zemalja širom svijeta i dalje pozivam sve naše drage Bosance i Hercegovce da obilaze vlastitu zemlju koja je predivna i prebogata prirodnim resursima i najljepšim destinacijama koje s malom djecom možete obići za relativno pristojnu sumu novca. Ova pandemija nas je pozvala da zavirimo u, takozvanu, vlastitu avliju i istražimo vlastite turističke potencijale. Preporučila bih jug zemlje, Hercegovinu koju smo, zbog ovog toplog vremena, imali priliku obilaziti s Ajom. Od Hutovog blata, Mostara, Čapljine i izvora Bune i Bunice koje smo nedavno posjetili i ostali fascinirani tim prirodnim ljepotama. Voljeli bismo posjetiti sjever zemlje, konkretno Bihać i Japodske otoke, čula sam da su fenomenalni. Velika mi je želja da ih posjetimo s Ajom. Nama iz Sarajeva treba više sati vožnje, ali to nije razlog da ne odemo. Naravno naša predivna ljepotica Una i sva ta etno sela koja su sada vrlo popularna. Mislim da je to idealan bijeg za vikend. Priroda, planina i boravak u prirodi s najmilijima. Svima preporučujem da što više borave na zraku i u prirodi i da se prepuste uživanju u jedinstvu s prirodom.

Kidsinfo: Tokom prethodne godine, u jeku pandemije korona virusa, ste zajedno sa suprugom pokrenuli biznis „Aya’s Touch“. Recite nam nešto više o tome? Naida: To je nešto predivno na šta sam ponosna. Jedan projekat, biznis koji zovem poslovna beba zato što se često šalimo da 2020. godine nije samo djevojčica Aja došla na svijet, već je došao i Aya’s Touch, tako da imamo dvije bebe. Riječ je o idejnom projektu Ese i mene koji je nastao kao odgovor na tadašnju histeriju, rekla bih, u svijetu zbog korona virusa i nemogućnosti ljudi da se izbore sa svim lošim emocijama koje se javile; prije svega strah, neizvjesnost, anksioznost, potpuni prekid života, komunikacije i putovanja. Sve što je do sada postojalo je prestalo da postoji. Rekla sam Esi da moramo nešto da uradimo, da pokrenemo talas neke iscjeljujuće energije, prvenstveno u Bosni i Hercegovini (BiH), a onda i širom regiona. Kao budući geštalt psihoterapeut i osoba koja već dugo radi na sebi i na pitanjima duše sam shvatala koliko je važno ostati priseban i razuman u tim trenucima. Samim tim što sam već dugo ispred kamere sam znala da možemo napraviti jednu odličnu stvar. Eso je iza kamere, ja ispred i jednostavno smo pokrenuli Aya’s Touch što u prevodu znači dodir uvida. Naravili smo multimedijalnu platformu koja ljudima pruža mogućnost uvida u razne sfere života, počev od pitanja duhovnosti, duše, ličnog unapređenja, rasta i razvoja ličnih vještina. Svega onoga što nam iz dana u dan može poboljšati život. Ponosna sam i mogu reći da nakon skoro godinu dana postojanja imamo preko 35 YouTube amisija, brojimo skoro pet hiljada ljudi koji nas podržavaju na socijalnim medijima. Osmislili smo i afirmacijske setove. To je, zapravo, naš glavni produkt. Afirmacije kao sredstvo pomoći samom sebi u procesu iscjeljenja i reprogramiranja podsvijesti s izjavnim, ohrabrujućim rečenicama koje možemo upućivati sami sebi. Sve to zavisno od oblasti koja nas muči. Postali smo mali porodični obrt i sretna sam što su se našem timu priključile dvije prediven mlade djevojke, Farah i Amina. Cilj nam je pomoći svima koji žele da žive smislenije i kvalitetnije.

(Milica Brčkalo Gajić, Kidsinfo.ba, Foto: Nikola Blagojević/Spektroom)

Prethodna priča

Slađana Ikić: Prestanak dojenja

Naredna priča

Ajla Kurtović kao modna inspiracija

Najnovije iz Celebrity roditelji

-->