fbpx
//

Jasna Bajraktarević: Istine i zablude o marihuani i drugim drogama

U periodu adolescencije mladi, u potrazi za svojim “odraslim” identitetom, sve više izmiču kontroli roditelja, suprotstavljaju se njihovom autoritetu, prkose, ne žele poštovati pravila i imperativno žele sve više uvažavanja i slobode kada je riječ o njihovim postupcima.

To je i period kada većina mladih probaju alkohol, duhan i druge vrste opojnih sredstava, a najčešće kako bi postali socijalno prihvatljivi među vršnjacima. Istraživanja su pokazala da su mladi skloni istovremenoj upotrebi više sredstava ovisnosti i da je učestalost uzimanja u pozitivnom međuodnosu. Većina mladih, ipak, samo eksperimentiše s različitim sredstvima koja mogu izazvati ovisnost, ali je jako bitno da budu svjesni posljedica do kojih upotreba ovih sredstava može dovesti.

Ukoliko ste roditelj koji je u potrezi za edukativnim sadržajima u kojima se govori o ovoj temi, preporučujemo vam da pogledate video psihoterapeutkinje Jasne Bajraktareić u kojem sa sagovornikom govori o istinama i zabludama koje se tiču marihuane i drugih opojnih sredstava.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Naida Kundurović Zečević o dojenju: 20 mjeseci čiste ljubavi

Naredna priča

Emotivni video o dolasku nove članice porodice: Ivona Aleksić otkrila ime kćerke

Najnovije iz TEEN

-->