fbpx
/

Mame blogerice pišu za Kidsinfo: Savjeti za uvođenje nemliječne ishrane bebama

Jelena Bebić je magistrica predškolskog odgoja i majka djevojčice Maris. Ona za naš portal piše o ishrani mališana, a u današnjem tekstu nam otkriva na čemu ta ishrana treba da se zasniva, te sa čim treba početi.

Često mi pišu mame s pitanjem od čega je najbolje krenuti kada je u pitanju ishrana beba, a da im ne škodi probavi i da je ujedno i ukusno.

Moje osobno iskustvo, a i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da se krene od povrća kako bi se beba navikla na takve okuse prije nego što krene jesti slatkasto voće. Svaka nova namirnica se uvodi tri dana prijepodne kako bi se moglo na vrijeme reagirati ukoliko dođe do alergijske reakcije.

Moja preporuka, i to uvijek kažem i mamama, jeste da se krene od butternut tikve jer je lako probavljiva i bebe je vole, a iza nje sam odmah uvela batat. Batat je sam po sebi slatkast i bebe ga vole. Kada ste uveli ove dvije namirnice, možete lagano preći na voće. Mi smo krenuli s jabukom.

U nastavku vam pišem moj okvir uvođenja namirnica bebi od pet i po mjeseci. Namirnice sam napisala po redu kojim sam ih i uvodila:

– butternut tikva, batat, jabuka, suha šljiva, banana, zobene pahuljice, avokado, kruška, palenta, mrkva, pir griz, maslinovo ulje, cikla, amarant, tikvica, trešnja, cejlonski cimet, piletina, pšenični griz i krompir.

SAVJET VIŠE

Tijekom tjedna na meniju meso treba biti tri puta. Ako ste taj dan dali meso ili ribu, nećete jaje i obrnuto jer se u istom danu se ne bi trebalo davati meso, riba i jaje.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Naša tema: Boravak u školi nije ništa više rizičan od boravka u kućama

Naredna priča

Maja Šuput: Voljela bih imati još jedno dijete

Najnovije iz BEBE

-->