fbpx

Odjeljenje pedijatrije Opće bolnice zbrinjava djecu iz KS pozitivnu na COVID-19

Odlukom Kriznog štaba kantonalnog Ministarstva zdravstva Odjeljenje pedijatrije Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” dobilo je zadatak da zbrinjava svu djecu iz Kantona Sarajevo pozitivnu na COVID-19, koja zahtijevaju bolnički tretman sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Šefica Odjeljenja pedijatrije u Općoj bolnici dr. Jasmina Šlaku je kazala da je to odjeljenje trenutno pretvoreno u izolatorij za prijem takve djece.

Pedijatrijska prijemna ambulanta je zatvorena, te u trijažnoj febrilnoj pedijatrijskoj ambulanti, koja je namjenski napravljena, pregledamo djecu koja su febrilna, imaju respiratorne simptome i pozitivnu epidemiološku anamnezu – dodala je Šlaku.

Naglasila je da se najmlađim pacijentima, ako postoji sumnja, između ostalog može uraditi i test na COVID-19, te da medicinsko osoblje preglede radi u adekvatnoj zaštitnoj opremi.

Šlaku je dodala da se u svakodnevnom radu javljaju problemi zbog neadekvatnog puta pacijenta, odnosno da se u Opću bolnicu upućuju djeca koja nemaju navedene dijagnoze, nemaju pozitivnu epidemiološku anaketu, djeca koja dolaze iz primarne zdravstvene zaštite bez adekvatne obrade pacijenta, djeca koja pripadaju tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, pa čak i djeca iz drugih kantona.

(FENA, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Dogs Trust traži provođenje zakona i sankcije za uništavanje pasa

Naredna priča

Humanost na djelu: Dragoslav Sinik pokrenuo akciju prikupljanja lijekova za djecu s poteškoćama u razvoju

Najnovije iz VIJESTI

-->