fbpx

Dogs Trust traži provođenje zakona i sankcije za uništavanje pasa

Fondacija Dogs Trust uputila je javni poziv Općini Fojnica da hitno ispita i sankcionira nezakonito uništavanje pasa vatrenim oružjem koje se dogodilo na području te općine, a u saopćenju za javnost zahtijevaju i hitan angažman viših nivoa vlasti.

Kako saznajemo od Udruženja za zaštitu životinja i okoliša Fortuna Fojnica trenutna situacija u kojoj se nalazimo radi pandemije COVID-19 nastavlja se zloupotrebljavati u pogledu nehumanog, protuzakonitog i nepotrebnog uništavanja napuštenih pasa. Udruženje nam je poslalo informaciju o slučaju uništavanja zdravih i socijaliziranih napuštenih pasa u naseljenom dijelu njihove općine, vatrenim oružjem i u vrijeme policijskog sata – ističe se.

Napominju da Udruženje navodi da se “radilo o socijaliziranim, zdravim psima i psićima o kojima se zajednica brinula i hranila ih”.

Informacija koju su nam poslali bila je potkrijepljena uznemirujućim fotografijama, koje zbog takvog sadržaja ne objavljujemo – ističe se.

Fondacija Dogs Trust Stoga u saopćenju za javnost poziva nadležne institucije vlasti u Općini Fojnica da hitno provedu istragu tog slučaja i sankcioniraju počinioce te poduzmu adekvatne mjere u cilju sprečavanja ponavljanja takvih slučajeva.

Apeliraju i na “druge utjecajne aktere u BiH da, u skladu sa kapacitetom upute poziv vlastima u BiH da hitno pokrenu odlučnu inicijativu ou dosljednom i potpunom provođenju mjera zakona da bi se problem s napuštenim psima rješavao sistemski, humano i efikasno”.

Problem je uzrokovan neodgovornošću ljudi koji napuštaju i zloupotrebljavaju životinje, ali je eskalirao i nastavlja se ponavljati zbog nedosljednog ili nikakvog provođenja zakona, ali posebno zbog tolerancije za njegovo kršenje – naglašeno je iz Fondacije Dogs Trust.

(FENA, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Domaća zadaća za 9. razred: Matematika – Piramida

Naredna priča

Odjeljenje pedijatrije Opće bolnice zbrinjava djecu iz KS pozitivnu na COVID-19

Najnovije iz VIJESTI

-->