fbpx
////

RODITELJSTVO NIJE LAKO Šta treba znati o visokoj temperaturi?

Visoka temperatura je jedan od znakova da je dijete bolesno i da trebate nešto učiniti

Nikada nije ugodno kada vam se dijete razboli jer ne znate koliko je ozbiljno i kada treba reagirati.

Treba li uvijek na prvu odlaziti doktoru ili možda pričekati?

Upravo se zbog toga roditeljstvo, a i zbog drugih razloga smatra jednim od najtežih poslova na svijetu. Kako bi što lakše prošli kroz određene situacije, slijede savjeti koji vam mogu pomoći.

Kod doktora (ne)treba trčati

Što treba znati o visokoj temperaturi? Ona je jedan od znakova da je dijete bolesno i da trebate nešto učiniti. Velik broj roditelja kada primijeti da je temperatura viša nego što je to uobičajeno, pokušava ju skinuti. Kada treba skidati temperaturu?

Ako beba starosti između jednog i tri mjeseca dobije temperaturu, važno je da se obratite liječniku. Kod starijeg djeteta sve ovisi o tome kako se ono ponaša. Praćenjem simptoma možete utvrditi što trebate napraviti. Važno je da mu dajete puno tekućine i redovito ga presvlačite.

Kada uočite da je temperatura viša nego što bi trebala biti važno je da pratite povećava li se ili smanjuje. Prijeđe li temperatura 39 stupnjeva, važno je da ju spustite kupanjem u vodi koja bi trebala imati 33 stupnja.

Temperaturu kod djeteta možete spustiti ako ga umotate u vlažni ručnik te u suhi ručnik i držite tako do 10 minuta. Ako je potrebno ove metode možete ponoviti i nekoliko puta.

Koji lijekovi su djelotvorni?

Nažalost ponekad visoka temperatura traje neko vrijeme, a što se više ne može liječiti prirodnim metodama. Tada je važno primijeniti lijekove koje ste dobili na recept, a koji su prilagođeni dobi djeteta. Dosada su najbolji učinak pokazali lijekovi koji u sebi imaju paracetamol te ibuprofen.

Iako su Aspirin i Andol odlični lijekovi kada je u pitanju snižavanje temperature, oni se ne smiju davati djeci do 12 godina života jer mogu ozbiljno narušiti njihovo zdravlje.

Metode koje su se nekada upotrebljavale trebalo bi izbjegavati, a to je spuštanje temperature uz pomoć alkohola. Tako ćete samo otežati hlađenje, a za dijete nije dobro da udiše alkoholne pare. Važno je da znate da nije svaka temperatura opasna i da ne treba odmah svaku skidati.

Prethodna priča

U ŽARU IGRE Šta kad stradaju zubići?

Naredna priča

Što je koala roditeljski stil i smatrate li ga dobrim?

Najnovije iz BEBE

-->