fbpx
/////

Što je koala roditeljski stil i smatrate li ga dobrim?

Prema nekim izvorima naziv “koala roditeljstvo” nastalo je prema tome što roditelji koji njeguju taj stil imaju tendenciju često držati dijete uza se, kao što to rade i majke koale

Koala roditeljstvo novi je odgojni stil, a temelji se na njegovanju emotivne i fizičke veze između majke i djeteta.

Koala roditeljima smatraju kako su fizički, emocionalni i i mentalni razvoj jednako bitni.

Prema nekim izvorima naziv “koala roditeljstvo” nastalo je prema tome što roditelji koji njeguju taj stil imaju tendenciju često držati dijete uza se, kao što to rade i majke koale.

Iako je termin koala roditeljstvo nešto novo, sam stil i nije toliko s obzirom da njeguje slične principe kao i povezujući odgojni stil.

Ovo je sedam najvažnijih principa koala roditeljstva:

Povezivanje od rođenja

Povezanost je jedna od ključnih stavki koala roditeljstva koje promiče bliskost, puno zajedničkog maženja i općenito čest fizički kontakt majke i djeteta.

Dojenje

Ono je još jedan bitan faktor u ovom odgojnom stilu koji promovira kako je dojenje ne samo opskrbljivanje djeteta najsigurnijom i najzdravijom hranom, već i prijeko potreban način povezivanja majke i bebe. Koala majke ponudit će djetetu krutu hranu sa šest mjeseci, će ga vjerovatno dojiti do druge godine ili duže.

Nošenje

Razni slingovi, marame i ergonomske nosiljke najbolji su prijatelji mame koale, jer ona voli imati svoje mladunče u blizini svoga srca čiji ga otkucaji umiruju.

Roditelji koale oboje će prakticirati nošenje djeteta, sve do negdje predškolske dobi.

Spavanje u blizini djeteta

Neki liječnici preporučit će spavanje s bebom kako bi se razvila bolja bliskost i povezanost majke i djeteta, dok će drugi upozoriti da bi beba trebala spavati u istoj sobi, ali nikako u istom krevetu s roditeljima. Naime, to nosi brojne mogućnosti ozljeda, gušenja i slično.

Koala roditelji prakticirat će zajedničko spavanje dosta dugo, čak i do školske dobi, ili barem dok dijete samo ne pokaže spremnost za odlazak u svoj krevet i spavalačko “osamostaljenje”.

Tješenje kada beba plače

Ovi roditelji jedni su od najvećih protivnike metode da se dijete isplače bez miješanja roditelja i da se samo smiri. Oni vjeruju kako svaki djetetov plač zahtjeva reakciju i pažnju te toplu roditeljsku riječ.

Tantrume i ostale dječje ispade roditelji koale isto tretiraju kao način komunikacije na koju treba reagirati emaptično.

Oslanjanje na intuiciju

Koala roditeljstvo temelji se na osjećaju kako postupiti, a ne na nečemu što nameće literatura. Roditelji koale ne povode se za stručnjacima, trendovima, ne vole predavanja niti trenere. Svoje odlke donose na temelju intuicije u danom trenutku.

Ravnoteža

Koala mama ipak ne zaboravlja ne sebe i svoje potrebe. Zna da kada je ona zadovoljna i sretna, da će i djetetove potrebe biti zadovoljene. Zato uvijek nađe potrebnu ravnotežu između majčinstva i slobodnog vremena za sebe.

Koristi koala roditeljstva

Istraživanja pokazuju da odgovaranje na djetetove emocionalne potrebe i stvaranje sigurne veze od rođenja ima mnoge dugoročne koristi.

Djeca čiji su roditelji osjetljivi na njihove potrebe mogu bolje regulirati emocije. Uz to su i manje izložena stresu što može pozitivno utjecati na razvoj mozga. Ona također imaju više od dva puta veću vjerovatnost razvijanja jezičnih vještina od djece koja nisu iskusila ovaj odgojni stil.

Kako njihovo dijete ulazi u predškolsku dob, roditelji koale koristit će pozitivno potkrepljenje i nježan pristup disciplini.

Prethodna priča

RODITELJSTVO NIJE LAKO Šta treba znati o visokoj temperaturi?

Naredna priča

POVODOM SVJETSKOG DANA USVAJANJA DJECE Važna je ljubav, nije važan DNK

Najnovije iz Njega

-->