fbpx

Udruženje “Porodice tri plus”: Višečlane porodice garant opstanka društva

Novoosnovano Udruženje porodica s troje i više djece “Porodice tri plus” uputilo je inicijativu prema svim općinama u Kantonu Sarajevo u kojoj traže donošenje seta mjera u funkciji podsticaja nataliteta i očuvanja porodica sa troje i više djece.

Predstavnici Udruženja ističu da je krajnje vrijeme pozvati vlast na odgovornost, jer su višečlane porodice zbog svojih specifičnosti, uvećanih obaveza i potreba potpuno zapostavljene, diskriminirane i socijalno izolirane iako predstavljaju okosnicu razvoja bosansko- hercegovačkog društva.

– Pokrenuta inicijativa sadrži set mjera i pogodnosti za odgojno – obrazovne, finansijske, kulturno – sportske i ostale životne prilike, a koje ne bi narušile stabilnost budžeta lokalnih samouprava. Zbog toga se nadamo da će inicijativa brzo i lako biti realizirana. Neke od stavki su: novčani podsticaji za novorođenčad, mjesečne naknade najmlađoj djeci iz porodica, ukidanje obaveza plaćanja u preduzećima i ustanovama u nadležnosti općine, zatim veće školske i studentske stipendije, dodjeljivanje besplatnih placeva za izgradnju porodične kuće kao i oslobađanje od plaćanja građevinske dozvole i rente – saopćili su iz Udruženja.

Ističu da je svaka porodica i svako dijete prevažno za društvo a da je populacija višečlanih porodica  u demografskom smislu jedini garant dugoročnog opstanka društva. Samo sistemski pristup u rješavanju problema porodica sa troje i više djece može spriječiti negativan prirodni priraštaj u našoj zemlji. 

“Porodice tri plus” je jedina organizacija u Federaciji Bosne i Hercegovine, koja zastupa i štiti interese svih  porodica, a posebno porodica sa troje i više djece.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Sara Bero o kćerki: Ovo s vama nisam prije podijelila

Naredna priča

Butik Toddler & Friends: Kvalitetna odjeća domaćih proizvođača za djecu svih uzrasta

Najnovije iz VIJESTI

-->