fbpx

Psihologinja Danijela Ostojić: Mudrost odgoja

Odgojne metode se, možemo slobodno reći, razlikuju u različitim dijelovima svijeta, te se metode koje se primjenjuju u jednoj zemlji, nerijetko, smatraju potpuno pogrešnim u nekoj drugoj.

Naprimjer, japanski stil roditeljstva je potpuno drugačiji od našeg, ali su istraživanja pokazala da su japanska djeca među najzdravijom i najsretnijom na svijetu, te imaju najduži životni vijek. Naime, oni odgoj djece zasnivaju na pet osnovnih metoda:

1. Pohvala za trud, a ne za sposobnost

U Japanu, dijete je uvijek pohvaljeno za svoj trud, a ne svoju sposobnost. Takav način ohrabrenja i pohvale vrijedi čak i kada dijete ima problema s nečim jer roditelji vjeruju kako će dijete tada truditi još više.

2. Poštovanje na prvom mjestu

Malo je vjerojatno da ćete vidjeti japansko dijete kako ima ispade bijesa nasred prodavnice. Japanski roditelji od najranijeg doba uče djecu da budu puni poštovanja prema starijima i da razmišljaju kako njihovo ponašanje utiče na druge.

3. Ako nije daleko, hodaj

U Japanu je najnormalnije vidjeti male školarce kako hodaju u školi sami. Više od 98 posto djece pješači u školu, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. U Japanu uopšteno vrijedi to pravilo, zato japanski roditelji od početka uče svoje mališane kako na većinu mjesta mogu doći koristeći svoje noge. Ako nije daleko – hodaj!

4. Nema galame

U Japanu je riječ za disciplinu ‘shitsuke’. Ta riječ se može približno prevesti kao ‘odgoj’. Umjesto deranja, u japanskom disciplinovanju djece, uvijek vrijedi pravilo razmišljanja o posljedicama onoga što je dijete napravilo.

5. Samostalnost od početka

Od najranije dobi, djecu u Japanu uči se da budu samostalna i samopouzdana. Upravo zbog toga japanski mališani od početka pomažu roditeljima u kućanim poslovima, a i u vrtiću i školi nastavljaju s takvim navikama.

Iako neke od ovih metoda možete usvojiti, preporučujemo vam da pogledate video psihologinje Danijele Ostojić koja je s autoricom Nadom Bučević razgovarala o mudrosti odgoja koja je bliža shvatanju roditeljstva na našim prostorima

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Mame blogerice pišu za Kidsinfo: Manje pametnih telefona, više vremena za porodicu

Naredna priča

Istraživanje: Vakcina se ne prenosi na bebu preko mlijeka vakcinisane dojilje

Najnovije iz VIJESTI

-->