fbpx
/

Istraživanje: Vakcina se ne prenosi na bebu preko mlijeka vakcinisane dojilje

Posljednja naučna istraživanja pokazala su da se vakcina ne prenosi na dojenče preko mlijeka dojilje koja je vakcinisana mRNA vakcinom protiv koronavirusa, javlja Anadolija.

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji u San Franciscu izvijestili su da mRNA povezana s vakcinom, odnosno aktivne komponente vakcina Moderna i Pfizer, nije otkrivena u 13 uzoraka mlijeka prikupljenih od sedam dojilja i to u periodu od četiri do 48 sati nakon vakcinacije.

Istraživački tim je za United Press International (UPI) kazao da se na osnovu ovih rezultata žene ne moraju birati između vakcinacije i dojenja jer se vakcina pokazala sigurnom po bebu. Tim je napomenuo da bi, ako bi male količine mRNA i uspjele doći do majčinog mlijeka, dječji gastrointestinalni sistem degradirao taj genetski materijal.

Istraživači su naglasili da je potrebno sveobuhvatnije ispitivanje kako bi se u potpunosti provjerili ovi nalazi.

Studija je objavljena u utorak u listu “JAMA Pediatrics“, mjesečnom recenziranom medicinskom časopisu koji objavljuje Američko medicinsko udruženje.

Od decembra 2019. godine, pandemija koronavirusa je odnijela gotovo četiri miliona života širom svijeta, a potvrđeno je više od 184,6 miliona slučajeva zaraze, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins“.

(N1, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Psihologinja Danijela Ostojić: Mudrost odgoja

Naredna priča

Lana Lekić i ginekologinja Aida Zujanović Ajanović: Ginekološki problemi o kojima se ne govori dovoljno

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->