fbpx

Mame blogerice pišu za Kidsinfo: Manje pametnih telefona, više vremena za porodicu

Samra Kulenović je mama dvojice sinova. Ona za naš portal piše o roditeljstvu, a današnji tekst posvetila je temi za koju se slobodno može reći da je uvijek aktuelna. Naime, Samra je pisala o upotrebi pametnih uređaja i tome kako oni utiču na porodicu.

Pročitajte njen tekst.

Samo kratko da odgovorim na poruku. Da pogledam kratko feed na Insta i FB. O da, trebam i pogledati one recepte što sam vidjela, šta ono ide od sastojaka da kupim kasnije. Kako se djeca lijepo igraju, da ih za čas uslikam. A vidi, imam propušten poziv. Sigurno me neko zvao dok sam bila pod tušem. Šta kaže aplikacija kakvo će biti vrijeme, da znam šta djeci da obučem.

Pametni telefoni nas prate uvijek i svugdje. Nekada se pitam kako su to ljudi funkcionisali prije pametnih telefona, kako su uopšte mogli živjeti bez njih? Zamislite, dogovarali su se nešto i držali tih dogovora. Nisu mogli otkazati na pet minuta prije ili javiti da kasne. Danas nosimo pametni telefon uvijek i svuda sa sobom. A i ako ga slučajno kući zaboravimo, imamo osjećaj kao da smo goli ili da nam nešto baš fali.

Bez pametnih telefona ne možemo više zamisliti život. Koliko su korisni i blagoslov, toliko su i prokletstvo. Blagoslov su jer nam znatno olakšavaju svakodnevnicu. Kada sam rodila prvu bebu mnoge brige sam uspjela smiriti i za mnoga pitanja sam dobila odgovor upravo na internetu, u mamećim grupama. Kroz socijalne mreže i grupe osjećala sam se kao da nisam sama i bespomoćna (a znate kako to može biti teško nakon prvog porođaja). Osećala sam se dijelom jedne mameće zajednice, iako nisam zato izlazila iz kuće. Naravno da je i kamera radila skoro stalno da zabilježi sve trenutke novorođene bebice.

Ali kako utječe naša svakodnevna konzumacija pametnih telefona na našu djecu? Kaže li vam dijete nekad: “Pogledaj u mene, ne u telefon, pročitaj mi priču ili igraj se sa mnom”? Zamislite li se kad-kad? To malo ljudsko biće zahtijeva od nas da mu poklonimo svu svoju pažnju. A ne samo dio. Otrijezne li vas riječi tog malog ljudskog bića? Koliko je samo u pravu. Koliko nas samo brzo ovaj fascinantni digitalni svijet povlači u svoju čaroliju i uhvati u svoju mrežu. Izgubimo se u svemu što nam taj svijetleći ekran nudi. Na našem putovanju kroz svijet podataka i slika, prelazimo od jedne objave do druge. Gubimo često vrijeme gledajući stvari koje zapravo ne želimo vidjeti niti znati. Gledamo na društvenim mrežama ko šta jede, kakav je šlauf i dušek ko na more ponio, uspoređujemo se sa drugim majkama koje sve stižu i frustrirani smo jer njihova djeca prespavaju noć, jedu sve što im se napravi i znaju abecedu unatrag. Čekamo na stanici, sjedamo u tramvaj, šetamo gradom, sve sa ekranom pred očima. A svijet mutno prolazi pored nas.

Zadnjih godina kako se povećalo korištenje pametnih telefona, tako se i povećao broj nesreća u kojima su učestvovala mala djeca. Uzrok je mentalno odsustvo roditelja koji su u trenutku bili zauzeti korištenjem pametnog telefona ili tableta. Samo kratko da pročitam poruku dok je dijete na ljuljački ili toboganu. I za čas se desi nezgoda. Zar to nije tragično? Stvarno da se čovjek zamisli. Ne želim ovdje nikome držati moralnu propovijed, niti kome soliti pamet, nego sebi i svima koji se osjećaju kao da se njima obraćam reći da usmerimo svu našu pažnju na svoju djecu. Jer ljudsko biće koje je primijećeno se osjeća i značajno. Tako se i mi sami isto osjećamo kada nam neko uputi dobronamjerni i intenzivni pogled, odnosno, kada ostvarimo kontakt očima. Osjetimo zainteresovanost, simpatiju i povezanost. I to sve se završi u trenutku kada neko svoju pažnju usmjeri sa nas na nešto drugo; seriju, novine ili tipično za ovu doba – pametni telefon.

I za kraj nekoliko savjeta kako možemo bolje usmjeriti pažnju na ono najbolje što nam se desilo u životu – svojoj djeci. Odredite nekoliko puta dnevno kada ćete biti offline. Jednom sedmično napravite večer bez pametnih telefona. Igrajte porodično društvene igre ili čitate knjigu, pogledajte zajedno film. Ne dozvolite pametne telefone za stolom kada se jede. Umjesto toga uživajte u mirisu hrane i razgovoru sa najmilijima. U parkiću ugasite tonove na telefonu i “zaboravite” ga u torbi ili kući. Za promjenu gledajte u svijetleće okice svoje djece i nemojte ih slikati. Pomjerite korištenje telefona za period kada djeca spavaju. Tako se možete cijeli dan posvetiti njima. Provjerite na postavkama koliki vam je screen time i limitirajte ga.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Ljetna šoping terapija u Importanne centru: Novi brendovi, besplatan parking i nove kolekcije

Naredna priča

Psihologinja Danijela Ostojić: Mudrost odgoja

Najnovije iz VIJESTI

-->