fbpx

Lejla Šebić o praktikovanju zdravog načina života: Mora postojati red i dobar balans

Najpoznatija bh. fitness trenerica i profesorica na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu Lejla Šebić na svom Instagram profilu podijelila je s pratiteljima kako praktikovati zdrav način života, uz poruku da za takvo što mora postojati red i dobar balans. 

„Zdrav način života mora uključivati tjelesnu aktivnost, zdravu ishranu, dovoljan unos tečnosti, redovan boravak u prirodi na suncu i čistom zraku, dovoljno odmora i sna, vedar i optimističan pogled na život“, poručuje ona. 

Navodi da je tjlelesna aktivnost jedna od najbitnijih stvari kod praktikovanja zdravog načina života. 

„Istraživanja su pokazala da sami nedostatak tjelesne aktivnosti drastično povećava rizik od bolesti. Kod tjelesne aktivnosti bitno je primjenjivati redovno kardio trening umjerenog intenziteta zbog zdravlja srca, krvotoka i pluća, zatim vježbe snage zbog održavanja mišićnog sistema kao i vježbe mobilnosti kako bi tijelo ostalo funkcionalno“, kaže Lejla. 

Ističe da je zdrava ishrana jedna od suštinskih stvari koja pomaže kod svih tjelesnih aktivnosti, kao i kod aktivnosti imunog sistema da se uspješno bori protiv bolesti. 

„Dovoljan unos tečnosti, a ovdje mislim prvemstveno na vodu, je osnova zdravog funkcionisanja svih ćelija našeg organizma.  Faza odmora i sna jako je bitan jer naša tijela se oporavljaju i jačaju za vrijeme odmora i spavanja. U toku sna se luče važni hormoni mladosti melatonin i hormon rasta koji su odgovorni za oporavak našeg organizma“, napisala je na svom Instagram profilu. 

Poručila je da je redovan boravak u prirodi na čistom zraku i na suncu jača imunitet i popravlja raspoloženje, te da zato treba biti sastavni dio zdravog stila života. 

Prethodna priča

Slađana Ikić, poznatija po Instagram profilu „My Bosnian Home“, proslavila prvi rođendan sina: Konačno svi na okupu

Naredna priča

Bivša bh. misica objavila prvu fotografiju kćerke: Ovo je naša Marija

Najnovije iz RODITELJI

-->