fbpx

Intimna higijena beba – kako se razlikuju djevojčice i dječaci

Za higijenu spolovila u novorođenačkom i dojenačkom periodu i u ženske i muške djece važno je često presvlačenje pelena, što preporučujemo redovno svaka 2-3 sata, a svakako odmah nakon evakuacije stolice.

Tada je bebu najbolje oprati pod mlazom tople vode, a nakon toga dobro posušiti čistim mekanim ručnikom i namazati zaštitnom dječjom kremom za pelensku regiju.

Mijenjanje pelena

Kod previjanja djevojčica bitno je nježno blazinicom ili mekom pamučnom tkaninom namočenom u čistu toplu vodu obrisati područje velikih i malih usana kako biste uklonili nečistoće i stare naslage kreme. To treba uvijek činiti kretnjama odozgo prema dolje, tj. od spolovila prema analnoj regiji. Za svaki je sljedeći potez potrebno koristiti novu blazinicu. A prije nanošenja zaštitne kreme treba dobro osušiti to područje.

Kod previjanja dječaka spolovilo je potrebno prebrisati, također najbolje blazinicom ili mekom pamučnom tkaninom namočenom u čistu toplu vodu. Osušiti prije nanošenja zaštitne kreme.

Muško i žensko spolovilo u dojenačkoj dobi treba prati kao i svaki drugi dio tijela blagim sredstvima za pranje prilagođenim dječjoj koži, u toploj vodi. I obvezno paziti da se dobro ispere nakon sapunanja. Kod muške djece treba s vrška glavića očistiti sekret, ako postoji, običnom vodom ili dječjim uljem.  Nikako se ne smije na silu prevlačiti prepucij preko glavića jer može doći do pucanja kože, krvarenja, stvaranja ožiljaka i ozlijede penisa te sekundarne infekcije.

Pelenski osip

Kako biste prevenirali pelenski osip, koji je čest u dojenačkoj dobi, poželjno je koristiti zaštitne kreme za pelensku regiju obogaćene cinkovim oksidom koji ima antiseptički učinak. U kremama za pelensku regiju također su prisutni i drugi blagotvorni sastojci, poput bakrova sulfata (ima antibakterijsko djelovanje, inhibira aktivnost ureaze održavajući uravnotežen pH), ili ekstrakta zobi (ima protuupalno, umirujuće, omekšavajuće i zacjeljujuće djelovanje). Zbog osjetljivosti tog područja, upkros svemu, katkad se može razviti jače crvenilo, maceracije (razmekšavanje tvrdog tkiva), iscjedak i slično. Tada je najbolje potražiti savjet liječnika jer se može raditi o sekundarnoj bakterijskoj ili gljivičnoj infekciji. Tada primjenjujemo specifično lokalno liječenje.

Djevojčice bez pelena

Kada se uspostavi kontrola nad stolicom i mokrenjem, tj. kada se „odbace“ pelene, higijena spolovila djevojčica podrazumijeva pranje, najbolje pod mlazom vode. Ako koristimo sredstva za pranje, treba paziti da su prilagođena djeci i da ne narušavaju normalni pH tog područja. Naime, promjena pH vrijednosti može pogodovati pojavi crvenila i iritacije, zbog čega mogu nastati bakterijske i gljivične infekcije. Nakon pranja preporučuje se spolovilo obrisati suhim i mekim ručnikom koji treba mijenjati svakih nekoliko dana.

U predškolskoj dobi kod djevojčica ponekad dolazi do crvenila spolovila jer se nakon mokrenja zaborave obrisati, pa nastaje iritacija sluznice. Prilikom učenja brisanja spolovila važno je djevojčicama objasniti da se brišu uvijek od sprijeda prema straga. Bitno je i voditi računa o urednoj stolici i pravilnom brisanju nakon stolice kako intimno područje ne bi došlo u kontakt sa stolicom. Osim toga, u tom se razdoblju života mogu javljati različiti funkcijski poremećaji mokrenja. Možemo ih prepoznati po hitnim potrebama za odlazak na WC uz  često prisutne bjegove male količine urina prije samog mokrenja ili pak po curkanju urina nekoliko minuta nakon završena mokrenja. Takvi poremećaji također mogu uzrokovati crvenilo i iritaciju spolovila, ali i dovesti do uroinfekcije.

U slučaju crvenila i pečenja preporučuju se oblozi od čajnog pripravka hrastove kore ili kamilice te prirodne kreme koje u sebi imaju sastojke koji djeluju umirujuće i protuupalno, a mogu se primjenjivati na vanjske sluznice.

Ako su smetnje jače izražene i/ili postoji iscjedak, prema potrebi se primjenjuju i antibakterijske i antigljivične kreme te katkad i peroralna antibiotska terapija po preporuci liječnika, ali nakon prethodno uzetih briseva spolovila.

Dječaci bez pelena

Nakon uspostave kontrole nad mokrenjem higijena spolovila dječaka podrazumijeva pranje spolovila u kadi ili pod mlazom vode uz prevlačenje prepucija preko glavića kako bi se oprale eventualne nečistoće od urina nakupljene tijekom dana. Prilikom prevlačenju prepucija nije potrebno koristiti silu, čak ni kada se on još nije u potpunosti odvojio od glavića, jer tu postoje široke individualne varijacije. Bitno je samo da prepucij ne ometa mlaz urina i da zbog još nepotpunog odvajanja kožice prepucija ispod kojega se mogu zadržavati bakterije dječaci nemaju recidivirajuće upale spolovila ili uroinfekcije.

Kada se kožica može normalno prevući, dječaci se trebaju naučiti sami oprati glavić, uvijek dobro isprati nakon sapunanja i prevući kožicu natrag. Nije preporučljivo koristiti antiseptička sredstva i agresivne losione za čišćenje penisa.

Najčešći problem koji se može dogoditi sa spolovilom kod dječaka je balanitis. To je upala u području glavića penisa, a kada je zahvaćen i prepucij, govorimo o balanopostitisu. Balanitis nastaje relativno naglo u vidu crvenila i otekline spolovila. Ponekad je prisutan i žućkastobijelkasti iscjedak ispod prepucija i iz mokraćne cijevi. Mokrenje je bolno uz pečenje. Do upale najčešće dolazi zbog ulaska bakterija ispod prepucija. Predisponirajući faktor je fimoza (nemogućnost prevlačenja kožice prepucija preko glansa) kod koje imamo nakupljanje produkata lojnih žlijezda – smegme, što pogoduje bakterijskoj kolonizaciji, a onemogućuje pravilnu higijenu. U liječenju balanitisa i balanopostitisa inicijalno se primjenjuju hladni oblozi od čaja od kamilice ili oblozi od borne vode uz lokalno antibiotske masti. 

(pitajmamu.hr/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Roditelji oduševljeni: Finska izjednačava porodiljni dopust za očeve i majke

 

 

Prethodna priča

Najbolja verzija sebe: Kako iskorijeniti loše navike

Naredna priča

Pustite dječake da plaču, poštujte njihove emocije

Najnovije iz Zdravlje

-->