fbpx

Treći val korona virusa donio znatno povećanje broja zaražene djece

Pojavom britanskog soja vidljivo je povećanje broja zaraženih i među djecom, a zabrinjavajući su podaci i pojave Kawasaki sindroma i multisistemskih bolesti uzrokovanih COVID-19. Podaci pokazuju da je u samo tri bolničke ustanove u našoj zemlji tokom prve godine pandemije bilo hospitalizirano više od 110 djece, piše N1.

Među prvima koji su zaraženi bio je dječak iz banjalučke osnovne škole.U prva dva vala pandemiji o njima se govori kao o superprenosiocima, ali bez težih slučajeva. Treći val donio je znatno povećanje broja zaražene djece.

I u mojoj laboratoriji smo to potvrdili da u uzrocima kod djece nalazimo izuzetno visoke titrove virusa koji sigurno impliciraju mogućnosti da i djeca imaju ulogu u transmisiji ovog patogena –  ističe za N1 Teufik Goletić, šef laboratorije na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu.

Obzirom da još ovo nije poznata bolest i kod djece može da bude nešto što se zove Kawasaki sindrom. Njega nema puno ali uvijek treba to kontrolisati i pedijatri to jako dobro rade. I još kod njih se može javiti ta multisistemska bolest kad više organa je obolilo baš uslijed COVID-19 –pojašnjava Jasenko Karamehić, imunolog.

Iako dosta rijetki, stručnjaci u BiH potvrđuju da su već imali susreta i sa multisistemskom bolešću i sa Kawasaki sindromom. Podaci sa Pedijatrijske klinike u Sarajevu pokazuju da je do sada od COVID-19 tretirano 34 djece, a u Općoj bolnici 50 djece bilo je hospitalizirano zbog težih simptoma. Njih tridesetak liječilo se na Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci

I djeca obolijevaju, tako da imamo osmero djece koji su bolesni, od toga jedno čak sa Kawasaki sindromom –  ističe za ovaj medij Haris Vranić, ministar zdravstva KS.

Najmlađe dijete je bilo staro dva dana, a najteže komplikacije su bile multiorgansko propuštanje. Na sreću svi naši pacijenti su živi i zdravi otišli kući – dodaje Nermir Granov , KCUS.

Imali smo troje djece sa multisistemskim produženim febrilnim stanjem, koje predstavlja jedno od komplikacija COVID infekcije gdje su bili zahvaćeni drugi sistemi osim respiratornog, ali na svu sreću i svu terapiju i ta djeca su otišla svojim kućama – ističe Vladimir Mirošljević ,načelnik Klinike za dječije bolesti na UKCRS-u.

Iskustva iz sarajevske Opće bolnice pokazuju da su hospitalizirana djeca dolazila iz porodičnih klastera sa simptomima povišene temperature, dijere, povraćanje kožnih osipa, bronhopneumonije. Troje njih imalo je i Kawasaki sindrom koji su tretirani u jedinicama intenzivne njege.

Djeca koja su kod nas bila hospitalizovana zbog Kawasakija, koji su razvili akutni imflamotorni odgovor, bila je to posljedica djece koja su bila PCR negativna, ali su imali pozitivnu serologiju na virus Sars-COV 2 iz porodičnog klastera – pojašnjava Jasmina Šlaku, pedijatar.

6.000 djece godišnje u svijetu oboli od Kawasakija, a uzroci su nepoznati. Pedijatri upozoravaju roditelje da bilo koji simptom COVID-19 kod djece ne zapostavljaju.

(N1, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Zdravlje: Brinete o COVID-19 vakcini ako ste trudni ili dojite?

Naredna priča

Maja Šuput postala mama

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->