fbpx
///

Infektolog otkrio kako se u BiH liječe djeca zaražena koronom

Dobre vijesti stižu od infektologa dr. Ednana Drljevića u vezi sa djecom i korona virusom. On je rekao kako u ovih sedam mjeseci, otkako traje pandemija korona virusa, nije bilo težih slučajeva zaražene djece u Bosni i Hercegovini.

Djeca ne obolijevaju tako teško niti se uključuje terapija. Sva sreća da u ovih sedam mjeseci nismo imali ozbiljnih slučajeva i da je trebala terapija –  kazao  je dr. Drljević, a prenosi Buka.

Također, rekao je i kako nema lijekova koji su na raspolaganju za djecu i trudnice, jer su to teži lijekovi, kao što je remdesivir, koji se ne preporučuje toj skupini ljudi.

Davali su lijek Aluvia, ali više ne daju ni njega, jer kod trudnica nema efekat, tako da, kako je rekao dr. Drljević, ne ostaje ništa drugo nego kako su do sad liječili trudnice i djecu, odnosno simptomatskom terapijom.

Dr. Drljević je govorio i o hospitalizaciji djece u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš”.

Prije 4,5 mjeseci smo sve pozitivne primali, odnosno djecu koji su bili sa roditeljima, ali nije bila posebna terapija za njih. Sada ne primamo djecu na hospitalizaciju jer djeca većinom imaju lakšu kliničku sliku te ih liječimo tako da im se nosnice ispiraju morskom soli, dajemo vitamine i probiotik – rekao  je.

Naglasio je kako morska sol navodno smanjuje mogućnost da prodire u krv virus, te da kada se nosnice ispiru morskom vodom ili fiziološkom otpinom, tada se komplikacije rjeđe razvijaju.

Govoreći o dosadašnjim slučajevima poroda, sva novorođenčad od pozitivnih majki su bili negativni, ali da su neke bebe držali uz majku dok majka ne ode kući. Potcrtaoje kako i u tom slučaju nije bilo teških komplikacija.

Odgovorio je i šta u slučaju kada je neka odrasla osoba ili dijete alergično na penicilin.

Sumamed se daje alergičnim na penicilin, odnosno njega mogu primati, a taj lijek se i daje u većini slučajeva. Kada su u pitanju superinfekcije, daje se Ceftriaxone antiobitik –  naveo je za N1.

Država BiH će nabaviti Remdesivir, lijek koji se trenutno koristi za liječenje korona virusa, i to pacijenata koji su stariji od 12 godina i koji se nalaze u teškom stanju, imaju upalu pluća i potrebna im je terapija kiseonikom, a dr. Drljević je rekao kako su do sada neki zaraženi taj lijek kupovali u privatnoj liniji, ali da ga je zvanično odobrilo Federalno ministarstvo. Naglasio je kako je to dosta skup lijek, odnosno 10 -ak doza koliko je potrebno za liječenje 20 pacijenata, košta više od 100.000 KM te se nada da će biti raspoređen i u Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

(buka.com, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Drugi internacionalni Kongres dječje i adolescentne psihoterapije

Naredna priča

Kidsinfo fotoreportaža: Uspon na vrh Trebevića

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->