fbpx
//

Pedijatrica Zagorka Vidović za Kidsinfo: Jesu li vlažne maramice štetne za kožu bebe?

Pedijatrica prim. dr.  Zagorka Vidović iz Doma zdravlja u Šipovu za Kidsinfo piše o upotrebi vlažnih maramica kada je njega beba u pitanju. Otkriva nam jesu li vlažne maramice štetne, te preporučuje najbolju alternativu.

Guza svake bebe treba da bude čista i njegovana. Pelene je potrebno mijenjati svakih šest do osam sati, a kako bi beba bila suva i osjećala se ugodno. Važno je nježno i temeljno očistiti bebinu guzu, otkloniti sve klice i ostatke urina.

Bebina guza, kao i ostali dijelovi tijela, može se čistiti gazom i čistom toplom vodom ili jednokratnim vlažnim maramicama. Vlažne maramice nas asociraju na nešto čisto što automatski povezujemo sa zdravljem. Ali, da li je to blizu istine?

Upotreba vlažnih maramica povećava rizik od pojave i razvoja ekcema i alergija kod beba. Ukoliko postoji i genetska predispozicija za razvoj alergije i atopijskih bolesti, vlažne maramice treba potpuno izbaciti iz upotrebe.

Bebe ne moraju da jedu hranu da bi se izložile alergenima. Upotreba vlažnih maramica ne samo da remeti kožnu funkciju i pH kože, već su djeca koja su izložena kozmetičkim preparatima koji u sebi sadrže natrijum-laurat-sulfat (najčešće prisutan u vlažnim maramicama i kozmetičkim preparatima za bebe) podložnija razvoju atopijskih bolesti.

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji otkrilo je da je u vlažnim maramicama namijenjenim djeci prisutno više od 18 različitih hemikalija. Konzervans methylisothiazolinone iz vlažnih maramica Američko društvo za kontaktni dermatitis proglasilo je glavnim alergenom. Fenoksietanol, prisutan u pojedinim brendovima vlažnih maramica, uz pojavu ekcema može dovesti i do respiratornih tegoba nalik onim u astmi.

Vlažne maramice nisu bezazlene ni za zdravlje roditelja, a ni djeteta. Da i ne spominjemo štetnost za prirodnu sredinu uzimajući u obzir da su potrebni vijekovi da dođe do njihovog raspadanja.

Ako radi sopstvenog komfora ipak želite da koristite vlažne maramice, napravite ih sami.

Za to vam je potrebno:

– 2 dl vode

– 2 supene kašike dječije kupke organskog porijekla (bez natriju-laurat-sulfata)

– 1 supena kašika baby ulja.

Dječiju kupku i baby ulje dobro izmješajte s vodom. U veću činiju položite rolnu toalet papira i polako je prelivajte tom tečnošću. Ostavite papir 10-15 minuta da dobro upije. Potom pažljivo uklonite kartonski valjak iz sredine, a on će za sobom povući prvu maramicu. Sve to smjestite u kutiju ili plastičnu kesu s poklopcem. I eto, zaista imate zdrave i bezopasne vlažne maramice za svoje dijete.

Prethodna priča

Infektolog otkrio kako se u BiH liječe djeca zaražena koronom

Naredna priča

Kidsinfo fotoreportaža: Uspon na vrh Trebevića

Najnovije iz RODITELJI

-->