fbpx
/

Savjeti stručnjaka: Kako zaštititi dijete od opasnosti koje nosi internet?

Udruženje Nova Generacija iz Banjaluka pripremilo je tekst koji ima za cilj da informiše roditelje o rizicima koje internet nosi, te o tome na koji način zaštititi djecu i sprječiti negativne posljedice.

Prva među svim nedoumicama jeste šta su to opasnosti kojima je dijete izloženo prilikom upotrebe interneta. Koje su to štetne posljedice ako nije u pitanju opasnost kao takva? Sa druge strane, kako zaštititi dijete od svih opasnosti i spriječiti te iste negativne posljedice?

– Prije svega, ono o čemu se manje govori u javnosti a podjednako je važno za imati u vidu jesu zaštita ličnih podataka i cyberbullying.  Lični podaci vas i vašeg djeteta se vrlo lako mogu zloupotrjebiti zbog toga što sve što se postavi online ostaje u internet prostoru na jedan ili drugi način nekome zauvijek dostupno. Putem igranja umreženih video igara, priključivanja različitim društvenim mrežama te posjete različitim sajtovima vaše dijete vrlo lako može postati žrtva cyberbullying-a, ili konkretnije rečeno, žrva uvreda, ismijavanja, širenja lažnih priča i sl. Na dijete kao nezrelo biće ovako nešto može ostaviti trajne posljedice a u svijetu je zabilježen značajan broj samoubistava kao posljedice cyberbullying-a, ucjena, seksualnog uznemiravanja, zlostavljanja i sl -kažu iz ovog Udruženja.

Manje opasne ali ipak jako štetne posljedice nezaštićenog provođenja vremena na internetu bez preventivnih mjera su i radiakalizacija, usvajanja pogrešnih vrijednosti, nekritičko mišljenje, polarizacija stavova, problemi sa pažnjom i slično

– Ono što je možda među najvećim izazovima za prevenciju jeste cyberbullying jer vaše dijete vrlo lako može postati žrtva ali i nasilnik – ističu.

Zašto se ovo dešava?

Iz Nove generacije dodaju da druženje iz škole djeca nastavljaju i prenose na društvene mreže gdje najčešće imaju više grupa u kojima se dopisuju i dijele sadržaje.

– Samim tim, sva dinamika iz učionice se prenosi u virtuelnu stvarnost. S tim što u virtuelnom svijetu postoji nekoliko značajnih razlika koje povećavaju vjerovatnoću ismijavanja, uznemiravanja, širenje lažnih glasina o nekome, isključivanja iz društva i slično. Jedna od razlika je da ne postoji nadzor. Dok su djeca u školi pod nadzorom nastavnika a na ulici ipak postoji šira javnost koja može da osudi ovakvo ponašanje, u zatvorenoj Viber, Instagram ili Facebook grupi ovako nešto ne postoji. Dakle, nasino ponašanje ni na jedan način neće biti kažnjeno – objašnjavaju.

Pored toga, dodaju, nasilnik, ne može da vidi svoju žrtvu zbog čega se drastično smanjuje empatija za koju je potrebno vidjeti sagovornika i saživjeti se sa njegovim ili njenim emocijama. Ukoliko se čitava aktivnost odvija sa lažnog profilla, nasilnik tek onda nema nikakav doživljaj odnosa sa žrtvom. Pored toga, ukoliko je ovakvo ponašanje trend, odnosno doživljaj djeteta da to „svi rade“ nasilno ponašanje se dodatno normalizuje pa samim tim i pojačava.

Šta uraditi?

Stručnjaci roditeljima savjetuju da računar uvijek drže “na oku”.

– Dozvolite vašem djetetu da koristi internet, ali neka to bude u skladu sa dogovorom o količini vremena kao i sajtovima koje može da posjećuje. Bez obzira na dogovor, sadržaji koji neprestalno dolaze u fokus pažnje vaše djece, uvijek ga mogu navesti da se dovede u opasnost. Pored samog kvaliteta, bitno je obratiti pažnju i na kvantitet. Previše vremena provedenog pred ekranom može ostaviti trajne negativne posljedice na vaše dijete. Zbog toga je važno uvijek imati nadzor. Takođe, vrlo lako na internetu možete pronaći besplatne aplikacije za roditeljski nadzor. Većina njih funkcioniše veoma jednostavno. Ukoliko niste ljubitelj aplikacija i novih tehnologija, dovoljno je da postavite šifru na računar ili telefon kojom ćete odobravati pristup interentu vašem djetetu. Sa druge strane, vaše dijete će u jednom momentu odrasti i postati tinejdžer kada strogi nadzor već počinje da prozivodi kontra efekat. Takođe, u ovom uzrastu većina djece već posjeduje svoj mobilni telefon kojim bilo kada i bilo gdje može da pristupi internetu – objašnjavaju.

Razgovarajte otvoreno sa djetetom

Iz Nove generacije kažu da u predpubertetskom periodu, odnosno periodu u kome je provođenje vremena na interentu još uvijek pod roditeljskom kontrolom vrijeme da se dijete edukuje o tome šta su opasnosti interneta te na koji način da ga koristi na funkcionalan i afirmativan način. Savjet roiteljima je da se raspitaju dodatno o osnovnim vrstama opasnosti nabrojanim u ovom tekstu i da objasne to svom djetetu na što jednostavniji način.

U tinedžerskom dobu je, ističu, važno da imate djetetovo povjerenje kako bi dijelilo sa vama šta se dešava u njegom životu. Ukoliko je dijete tinejdžer važnije je da mu više budete prijatelj, nego kontrolor.

Edukujte vaše dijete

Zbog toga je jako važno redovno komunicirati sa djecom, upoznati ih sa posljedicama do kojih može da dovede ovakvo ponašanje kako bi postali svjesniji i razvili empatiju prema drugima iako su na sociljanim mrežama.
Jedna od tehnika je zauzimanje perspektive vršnjaka koji proživljava ovako nešto. Takođe, bitno je govoriti o cyberbullying-u kako bi djeca mogla da imaju svijest o tome ukoliko postanu žrtva ali i da imaju informaciju šta mogu preduzeti u tom slučaju i kome se obratiti za pomoć.

– Sa druge strane, sistem treba da sankcioniše ovakva ponašanja ali i osvjesti djecu da nije cool raditi ovako nešto. Iako je još uvijek teško za ustanoviti i dokazati ovakve oblike nasilja, i u našem sistemu se ona sankcionišu.  Ono što je možda i najvažnije, jeste učiti djecu kako da na adekvatan način komuniciraju sa vršnjacima kako u školi tako i na društvenim mrežama. Ovakve vještine će u svakom slučaju pomoći da se smanji agresija, ali i da se dijete izbori za sebe na afirmativan način poštujući mišljenje i emocije vršnjaka. Jedna od tehnika je vježbanje scenarija koje dijete predloži sa alternativnim načinima reagovanja i komuniciranja – ističe se.  

Govorite o vrijednostima

Kako bi internet sadržaji što lakše dolazili do što većeg broja pregleda, oni se pojednostavjuju, čine šarenijim i zanimljivijim, lakšim za konzimirati ali se i vulgarizuju. Naravno, ovo niko ne radi sa jasnom namjerom da pokvari djecu i omladinu već čisto prateći broj pregleda i posjeta bez svijesti ili interesa o posljedicama.

– Sve ovo, iako nije zdravo, dosta je primamljivo za nekoga ko nekritički konzuimra internet sadržaje. Zbog toga je vrlo važno redovno razgovarati o pravim vrijednostima u životu kako bi dijete imalo razvijenu svijest o tome kako u svakodnevnom životu, tako i u interenet prostoru. Pored toga, potrudite se da pratite ono što oni prate kako bi znali u kom smjeru se kreće trend u koji vaše dijete želi da se uklopi. Pratite youtuber-e i influencere kako bi znali šta je to što sluša vaše dijete i ka kojim vrijednostima se usmjerava. Pratite trending kako bi znali šta je trenutno popularno – pojašnjavaju stručnjaci.

Naučite dijete kako da internet koristi za sopstveni razvoj

Iako ne predstavlja opasnost samu po sebi, nekritičko usvajanje informacija dovodi do konzervativnog načina mišljenja i polarizacije.

– Iako se to na internetu čini nemoguće, zapravo je itekako moguće. Algoritmi povezani sa našom adresom kao i svim našim nalozima nam nude sadržaje koje konzumiramo i koji su koherentni sa svim onim što smo prethodno čitali ili gledali. Na taj način su sve manje vjerovatnoće da ćemo doći do informacija koje bi u perspektivi mogle da promjene naš stav prema nekoj temi ili samo uvjerenje kako nešto realno funkcioniše. Zbog toga je važnije nego ikada da učite dijete kako da kritički razmišlja i uvijek zauzima drugu perspektivu, odnosno kako da za njom traga – kažu.

Trudite se da budete informisani

Naravno da ne možemo svi biti stručnjaci za sve, ali je elementarni nivo informisanja o  najvećim opasnostima koje nosi interent neophodan kako bi očuvali sigurnost sopstvenog djeteta.

– Rizici najvišeg stepena  po dijete na internetu jesu seksualni predatori koji koriste različite tehnike za  manipulisanje. Koristeći dječiju naivnost predstavljajući se kao vršnjaci ili čak odrasli ‘prijatelji’ često pozivaju djecu na igranje različitih igara uz pomoć kojih dolaze do neprimjerenih sadržaja. Kanije, mogu da ucjenuju djete prijeteći da će te iste sadržaje da vide njegovi ili njeni vršnjaci ili roditelji ukoliko ne budu radili ono što im se kaže. Takođe, postoji i grupacija predatora koji neprikladnim sadržajima na kojima je žrtva iznudom traže novac – kažu iz Nove generacije.

U internet prostoru vrlo lako vaše dijete može doći do pornografskih i ostalih neprimjerenih sadržaja za njegov ili njen uzrast a koji može ostaviti štetne i dugotrajne posljedice.

Takođe, tu je i takozvani phishing illi u prevodu rečeno „pecanje“ –  tehnika namamljivanja djece illi odraslih da otvore različite sadržaje ili obezbjede pristup mejlu koji se kasnije može zloupotrebiti. Naravno, u ovom slučaju dolazi do instaliranja virusa ili drugih štetnih posljedica koje su opasne po tehnilogiju i imovinu kojom raspolažete, ali sam stepen opasnosti po sigurnost i zdravlje djeteta nije toliko visok.

Prihvatite da se to ne dešava „tamo negdje“

Često kada čujemo o svim opasnostima kojima su izložena djeca u svijetu, prvo što pomislimo je da „nema toga kod nas“  ili „nije to još do nas stiglo“.

– Internet je globalno i opšte mjesto. Kada se vaše dijete konektuje na interenet, ono se ne nalazi ni u dvorištu ni u naselju, ono se nalazi na svjetskoj mreži i ima pristup svemu što tamo postoji. Da li je internet onda sam po sebi loš? Naravno da nije, internet nudi nevjerovatne mogućnosti za učenje i razvoj, s tim što je djetetu potreban neko da ga vodi kroz proces odrastanja kako u svakodnevnom životu, tako i u internet svijetu – poručuju iz Udruženja Nova generacija iz Banjaluke.

(Buka.com, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Učenici od 1. do 5. razreda osnovnih škola u KS izuzeti od nošenja maski

Naredna priča

Majke djece koja su pobijedila rak: Ne brini mama, bit će sve u redu

Najnovije iz Društvene mreže

-->